Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A. είναι ο παραχωρησιούχος που αναλαμβάνει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει εφάπαξ τίμημα 1,5 δισ. ευρώ και το υπ. Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει όφελος για το ελληνικό δημόσιο 2,7 δισ.

Η σχετική δήλωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για την Εγνατία οδό αναφέρει:

«Η σημερινή ανακοίνωση σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια, έναντι σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ και με συνολικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο πάνω από 2,7 δισ. ευρώ αποτελεί ένα σπουδαίο νέο για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για τη συμφωνία με το μεγαλύτερο τίμημα που έχει γίνει ποτέ για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, η οποία εδώ και χρόνια είχε εμπλακεί σε καθυστερήσεις, ελλείψεις και προβλήματα. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον τρόπο που μπορούν και πρέπει να δράσουν Δημόσιο και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου και επενδύσεις να γίνουν και ανάπτυξη να επιτευχθεί.

Καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα, με τη συνεπή δουλειά και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών. Γι’ αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά όσους εργάστηκαν για αυτό τον στόχο στο Υπουργείο Υποδομών, στο ΤΑΙΠΕΔ, στο ΕΕΣΥΠ και στην Εγνατία Οδό ΑΕ. Και ευελπιστώ ότι η ανάδοχος κοινοπραξία θα εργαστεί με συνέπεια και ταχύτητα για να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε εκατομμύρια κατοίκους της Μακεδονίας, αλλά και ταξιδιώτες Έλληνες και ξένους».

Οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου και ειδικά οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των φορτηγών και των λεωφορείων αναμένουν το δυνατό συντομότερα τη δημιουργία σύγχρονων ΣΕΑ, τη βελτίωση των γεφυρών και την αύξηση της ασφάλειας σε αρκετά κομμάτια του δρόμου.