Νέο οδικό έργο δρομολογείται στην Κόρινθο, καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο «Αναβάθμιση Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, Περιφέρεια Πελοποννήσου», φορέας του οποίου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά σε έργα βελτίωσης της υφιστάμενης επαρχιακής οδού Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα σε δύο διακριτά τμήματα συνολικού μήκους 10.5 km.
Το τμήμα Α μήκους 3.3 km εκκινεί περίπου από τη Χ.Θ. 6+200 της υφιστάμενης επαρχιακής οδού (σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ρίζα) και τερματίζει νοτιοανατολικά του οικισμού Σιγερίτσα και βόρεια του οικισμού Στύλια. Το τμήμα Β μήκους 7.8 km εκκινεί από τη Χ.Θ. 14+500 της υφιστάμενης επαρχιακής οδού και τερματίζει στην αρχή της Μέσης Συνοικίας Τρικάλων. Tο ενδιάμεσο τμήμα μήκους περίπου 5 km δεν περιλαμβάνεται στο προς μελέτη τεχνικό αντικείμενο, αφενός γιατί η χάραξη εμφανίζεται με άνετα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αφετέρου γιατί η υφιστάμενη οδός διέρχεται πλησίον και σε μικρή απόσταση από τον Τρικαλίτικο ποταμό, ενώ ανάντη μορφώνονται λοφώδεις σχηματισμοί με υψηλά πρανή ορυγμάτων.
Τμήμα Α
Το τμήμα αυτό εκκινεί νοτιοδυτικά και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ρίζα, στη θέση που πρόσφατα σημειώθηκε κατολίσθηση κατάντη της επαρχιακής οδού. Μετά το τμήμα αυτό και για την παράκαμψη τμήματος της υφιστάμενης οδού με πολύ περιορισμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά προτείνεται νέα χάραξη και επιχωματική διέλευση της οδού σε μήκος περίπου 120 m. Περί τη Χ.Θ. 0+285 συμβάλλει η υφιστάμενη οδός προς Πελλήνη που λόγω της νέας χάραξης βελτιώνονται αισθητά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της και η ορατότητα προς όφελος της οδικής ασφάλειας. Στη συνέχεια η χάραξη ακολουθεί και βελτιώνει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης επαρχιακής οδού όπου αυτό είναι εφικτό από τη γεωμορφολογία της περιοχής και της παρόδιες χρήσεις. Περί τη Χ.Θ. 2+420 η χάραξη διέρχεται από το υφιστάμενο τεχνικό γεφύρωσης του Τρικαλίτικου ποταμού. Το εν λόγω τεχνικό δεν περιλαμβάνεται στο υπό μελέτη τεχνικό αντικείμενο και για το λόγο αυτό το πλάτος του οδικού άξονα μειώνεται από 7.50 m σε 6.50 m που είναι το εύρος της υφιστάμενης γέφυρας.
Υψομετρικά η οδός κινείται με ήπιες κατά μήκος κλίσεις έως 5.1%. Με εξαίρεση την περιοχή της κατολίσθησης που προβλέπεται οπλισμένο επίχωμα σημαντικού ύψους και το μικρό τμήμα της οδού σε νέα χάραξη που διαμορφώνεται επίσης επιχωματικά με ύψος πρανών έως 10 m, στο υπόλοιπο τμήμα ο οδικός άξονας διέρχεται χωρίς απαίτηση ιδιαίτερων χωματουργικών έργων.
Τμήμα Β
Το δεύτερο οδικό τμήμα εκκινεί από τη Χ.Θ. 14+500 της υφιστάμενης επαρχιακής οδού. Κινείται συνεχώς ανωφερικά σε εντόνως λοφώδες έως ορεινό ανάγλυφο καλύπτοντας υψομετρική διαφορά 540 m σε μήκος 7.8 km περίπου. Στο τμήμα αυτό η υφιστάμενη οδός παρουσιάζει μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά με μικρές οριζοντιογραφικές ακτίνες μεγάλης ελικτότητας, ενώ κύριο λόγο διαμορφώνεται με μεικτή διατομή. Τα πρανή επιχωμάτων και ορυγμάτων εμφανίζονται με απότομες κλίσεις σε μεγάλα τμήματα και λόγω της εδαφικής σύστασης παρουσιάζουν σοβαρές αστοχίες. Τα ανωτέρω στάθηκαν οι σημαντικότεροι λόγοι για την επιλογή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπό μελέτη οδικού άξονα. Οι αποκλίσεις των γεωμετρικών χαρακτηριστικών ως προς τις οριζοντιογραφικές ακτίνες υπαγορεύτηκε από την ανάγκη για τη βέλτιστη προσαρμογή της οδικής αρτηρίας στο εδαφικό ανάγλυφο και την ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον.
Κατά κύριο λόγο ο οδικός άξονας ακολουθεί και βελτιώνει την υφιστάμενη επαρχιακή οδό με εφαρμογή ενιαίας τυπικής διατομής και πλευρικών διαμορφώσεων που εξασφαλίζουν την αποχέτευση της οδού. Περί τη Χ.Θ. 0+500 βελτιώνεται η χάραξη της υφιστάμενης οδού που εμφανίζεται με ακτίνα καμπυλότητας R=20 m. H επιλογή ακτίνας R=71 m, αντί της ελάχιστης επιτρεπόμενης R=95 m βελτιώνει σαφώς τις κυκλοφοριακές συνθήκες ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται καλύτερα στο εδαφικό ανάγλυφο. Η σύνδεση περί τη Χ.Θ. 0+520 με την υφιστάμενη οδό που εγκαταλείπεται, προτείνεται για την εξασφάλιση υφιστάμενης αγροτικής οδού με τον υπό μελέτη οδικό άξονα.
Από τη Χ.Θ 0+600 έως τη Χ.Θ. 0+750 η νέα χάραξη απομακρύνεται έως 6 m από την υφιστάμενη οδό προκειμένου να μην εφαρμοστούν τόξα κανίστρου, διαδοχικά κυκλικά τόξα δηλαδή που σύμφωνα με τις εν ισχύ οδηγίες πρέπει να αποφεύγονται. Η προτεινόμενη αλλαγή βελτιώνει την χάραξη και ταυτόχρονα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις στο φυσικό ανάγλυφο.
Η εφαρμογή τόξων κανίστρου δεν ήταν εφικτό να αποφευχθεί και στο τμήμα από τη Χ.Θ. 1+250 έως 1+550 περίπου. Στο τμήμα αυτό και συγκεκριμένα περί τη Χ.Θ. 1+350 χωροθετείται υδραγωγείο που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση στην υφιστάμενη επαρχιακή οδό, ενώ τα υφιστάμενα ανάντη πρανή ορυγμάτων και τα κατάντη πρανή επιχωμάτων πριν και μετά από αυτό αντίστοιχα, δεν επέτρεπαν οποιαδήποτε βελτίωση στη χάραξη της υφιστάμενης οδού.
Περί τη Χ.Θ. 2+500 και 3+250 οι προτεινόμενες βελτιώσεις στις οριζοντιογραφικές ακτίνες της υφιστάμενης οδού επιλέχθηκαν με γνώμονα το περιορισμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Έτσι περί τη Χ.Θ. 2+500 εφαρμόστηκε η ελάχιστη οριζοντιογραφική ακτίνα R=95 m ενώ περί τη Χ.Θ. 3+250 επιλέχθηκε η εφαρμογή ακτίνας R=50 m, καθώς η ελάχιστη (R=95 m) απαιτούσε εκσκαφές σημαντικού ύψους σε έδαφος επιδεκτικό σε κατολισθήσεις.
Με την προτεινόμενη αλλαγή βελτιώνεται σαφώς η γεωμετρία της υφιστάμενης οδού που στρέφει σχεδόν υπό ορθή γωνία και ακτίνα καμπυλότητας R=10 m. Στη θέση αυτή συμβάλλει η υφιστάμενη οδός προς τον οικισμό Ρέθι και διαμορφώνεται κατάλληλα η συμβολή με τον υπό μελέτη οδικό άξονα.
Στο τμήμα από τη Χ.Θ. 3+950 έως τη Χ.Θ. 4+700 προτείνονται επίσης οριζοντιογραφικές κατά κύριο λόγο βελτιώσεις της υφιστάμενης οδού χωρίς απαίτηση σημαντικών επεμβάσεων στο φυσικό ανάγλυφο. Περί τη Χ.Θ. 4+700 ο υπό μελέτη οδικός άξονας συναρμόζει με το υπό κατασκευή έργο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠ.Ο. ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΡΥΑ» και συγκεκριμένα τις θέσεις 1-2- 3 αυτού. Για τη συναρμογή των δύο έργων απαιτείται επανακατασκευή του δεύτερου με φρεζάρισμα και ασφαλτική στρώση μεταβλητού πάχους, σε μήκος περίπου 25 m για τη διαμόρφωση των επικλίσεων. Ομοίως και περί τη Χ.Θ. 5+150 που αφορά στη συναρμογή του τέλους του ανωτέρω τμήματος 1-2-3 απαιτείται επανακατασκευή του οδοστρώματος σε μήκος περίπου 32.5 m.
Στη συνέχεια προτείνονται βελτιώσεις ήσσονος σημασίας σε μήκος περίπου 250 m χωρίς απαίτηση σημαντικών επεμβάσεων στο φυσικό ανάγλυφο. Περί τη Χ.Θ. 5+400 επανασχεδιάζεται ο πρώτος ανακάμπτων ελιγμός της χάραξης με οριζοντιογραφική ακτίνα μεγαλύτερη (R=17 m) της υφιστάμενης οδού (R=13 m). Ομοίως βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά της επόμενης καμπύλης με εφαρμογή της απαιτούμενης διαπλάτυνσης.
Από τη Χ.Θ. 5+800 έως τη Χ.Θ. 6+050 η εφαρμογή της προτεινόμενης τυπικής διατομής και της απαιτούμενης τάφρου απορροής των ομβρίων, επιφέρει πρόσθετες εκσκαφές σημαντικού ύψους στο διαμορφωμένο πρανές ορύγματος. Η συγκεκριμένη λύση είναι μονοσήμαντη καθώς το διαμορφωμένο κατάντη πρανές επιχώματος, θα απαιτούσε σημαντικά μεγαλύτερες και περισσότερο δαπανηρές επεμβάσεις.
Η χάραξη για τα επόμενα περίπου 600 m ακολουθεί και βελτιώνει τη γεωμετρία της υφιστάμενης οδού με ήπιες και μικρής έκτασης επεμβάσεις. Από τη Χ.Θ. 6+650 έως τη Χ.Θ. 6+850 ο οδικός άξονας απομακρύνεται από την υφιστάμενη οδό διαμορφώνοντας χάραξη να συναρμόζει εκ νέου με το υπό κατασκευή έργο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠ.Ο. ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΡΥΑ» και συγκεκριμένα τη θέση 4 αυτού, διερχόμενη από υφιστάμενο κιβωτοειδή οχετό στην αρχή του δημοπρατημένου έργου. Για τη συναρμογή στην είσοδο και έξοδο του υπό μελέτη οδικού άξονα με την υπό κατασκευή «θέση 4» απαιτείται επανακατασκευή του οδοστρώματος σε μήκος 32 και 20 m αντίστοιχα με φρεζάρισμα και ασφαλτική στρώση μεταβλητού πάχους για τη διαμόρφωση των επικλίσεων.
Από τη Χ.Θ. 7+150 έως και το τέλος της χάραξης περί τη Χ.Θ. 7+775 προτείνονται βελτιώσεις που κατά κύριο λόγο αφορούν στην εφαρμογή της τυπικής διατομής και των πλευρικών διαμορφώσεων, χωρίς απαίτηση σημαντικών επεμβάσεων στο εδαφικό ανάγλυφο. Επίσης, πρόκειται να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης καταστρώματος (πλευρικές τάφροι καταστρώματος) και αποχέτευσης (εξωτερικές τάφροι και εγκάρσιοι κιβωτοειδείς και σωληνωτοί οχετοί) και για τα δύο υπό μελέτη τμήματα της επαρχιακής οδού Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα.
Πηγή: korinthostv.gr