Τροχοί & TIR

«Σκληρή» θα είναι η αντίσταση των εργαζομένων αν η VW κλείσει τα εργοστάσια

Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές.
Πέμπτη 05/09/2024 - 12:23
Κοινοποίηση στα Social Media

Συνεχίζονται οι δραματικές εξελίξεις στη Volkswagen μετά την πρόθεση του Ομίλου να κλείσει δύο εργοστάσια επί γερμανικού εδάφους (troxoikaitir.gr 04/09/24).

Στη συνάντηση της διοίκησης με τους εργαζόμενους που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ομίλου, στο Βόλφσμπουργκ, το διοικητικό συμβούλιο έγινε δεκτό με έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, ενώ η επικεφαλής του συμβουλίου των εργαζομένων της VW Ντανιέλα Καβάλο προανήγγειλε «σκληρή αντίσταση» σε ενδεχόμενο κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας για «έλλειψη ιδεών», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Volkswagen «δεν υποφέρει από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία και το εγχώριο εργοδοτικό κόστος, αλλά μάλλον από το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν κάνει τη δουλειά του».

Από την πλευρά της εταιρείας, ο οικονομικός διευθυντής Αρνό Άντλιτς αναφέρθηκε σε «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» και εξήγησε ότι στην Ευρώπη πωλούνται σήμερα ετησίως δύο εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα από ό,τι πριν από την πανδημία του κορονοϊού. «Αυτό δύσκολα θα αλλάξει», τόνισε και πρόσθεσε ότι για τη VW, η οποία κατέχει το 1/4 της ευρωπαϊκής αγοράς, αυτό σημαίνει ότι «μας λείπουν οι πωλήσεις 500.000 αυτοκινήτων τον χρόνο, οι πωλήσεις δηλαδή δύο εργοστασίων». Όπως είπε, «αυτό δεν έχει να κάνει με τα προϊόντα μας ή με τις κακές επιδόσεις των πωλήσεων, απλώς η αγορά δεν υπάρχει πια».

Η Volkswagen στη Γερμανία λειτουργεί 9 εργοστάσια και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εργοστάσιο που ενδέχεται να κλείσει είναι αυτό του Τσβικάου, όπου απασχολούνται 10.350 εργαζόμενοι και κατασκευάζονται τρία ηλεκτροκίνητα μοντέλα της VW, δύο της Audi και ένα της Cupra, αλλά και το αμάξωμα για τη Bentley Bentaya και τη Lamborghini Urus.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PreviousNext