Τροχοί & TIR

Δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο, η Περιφέρεια Αττικής προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύμβαση με τίτλο «Κατασκευή Πρότυπων Διαβ
Δευτέρα 08/05/2023 - 10:19
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο, η Περιφέρεια Αττικής προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύμβαση με τίτλο «Κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων σε Κόμβους της Περιφέρειας Αττικής».

Προβλέπονται επεμβάσεις σε διασταυρώσεις πεζών και οχημάτων του αστικού οδικού δικτύου, που αποτελούν κατ’ εξοχήν κρίσιμο σημείο ασφαλείας. Με την εισαγωγή νέων υλικών και τεχνολογιών θα διαμορφωθούν πρότυπες διαβάσεις που θα αναβαθμίσουν το βαθμό ασφαλείας για τους χρήστες, πεζούς αλλά και οδηγούς οχημάτων.

Φωτό: Περιφέρεια Αττικής
Φωτό: Περιφέρεια Αττικής

Συστήματα προηγμένης τεχνολογίας

Για το παραπάνω έργο η Περιφέρεια Αττικής θα προβεί στην προμήθεια και εγκατάσταση νέων σηματοδοτών τεχνολογίας LED. Οι νέοι σηματοδότες πεζών θα φέρουν στο κάτω μέρος φωτεινή πηγή LED (Safe Light) για προβολή στο έδαφος (LED ground projection) της κόκκινης ένδειξης του σηματοδότη. Η υπόψη διάταξη προσφέρει στους πεζούς μία επί πλέον οπτική προειδοποίηση, ειδικά για την περίπτωση που κάποιος λόγω χρήσης κινητού δεν κοιτάξει ψηλά. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν συστήματα αντίστροφης μέτρησης στους σηματοδότες πεζών των κόμβων, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στον υπολειπόμενο χρόνο κόκκινης ή πράσινης ένδειξης των σηματοδοτών πεζών.

Προβλέπεται, επίσης, η εγκατάσταση συσκευών αφής πεζών με ηχητική διάταξη για άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της διάσχισης των οδών από άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και εγκατάσταση αυτοφωτιζόμενων πληροφοριακών πινακίδων Π21, δύο όψεων με εσωτερικό φωτισμό LED, πλήρως αντανακλαστικών. Οι εν λόγω πινακίδες, λόγω του φωτισμού τους, οριοθετούν πολύ πιο αποτελεσματικά οπτικά τις διαβάσεις πεζών κατά τις νυχτερινές ώρες για τα διερχόμενα οχήματα και έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή παραβάσεων και ατυχημάτων, ενώ τις καθιστούν και εύκολα αναγνωρίσιμες από τους πεζούς.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και η εγκατάσταση φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, όπως επίσης και η εγκατάσταση κεντρικών μονάδων ελέγχου φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου.

Το έργο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας θα συμπληρωθεί με μια σειρά παρεμβάσεων, όπως αποκατάσταση και ανακατασκευή τοπικών φθορών οδοστρωμάτων, διαμόρφωση διαβάσεων ΑμΕΑ σε πεζοδρόμια και νησίδες. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία βατών κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών) με max κλίση 5%-8% για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας με το απέναντι πεζοδρόμιο των ατόμων ΑμΕΑ, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αισθητήρων καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων.

PreviousNext