Τροχοί & TIR

Έλεγχος ταχογράφου φορτηγών χωρών εκτός ΕΕ

Η λίστα με τις χώρες AETR που δεν είναι Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τετάρτη 28/08/2024 - 09:39
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Οδηγίες για τον τρόπο ελέγχου των φορτηγών χωρών εκτός ΕΕ που εισέρχονται στην Ελλάδα παρέχει το υπ. Μεταφορών προς τις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Πρόκειται για τα φορτηγά τρίτων χωρών, αλλά και για τα φορτηγά χωρών που υπάγονται στη συμφωνία AETR (βλέπε παρακάτω), αλλά δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών αυτών περιλαμβάνεται η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και 18 ακόμη κράτη.

Ωστόσο, από τις παραπάνω 6 κοντινές σε μας χώρες, εισέρχονται στην Ελλάδα καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά των οποίων ο έλεγχος απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και για τον λόγο αυτό παρέχονται οι παρακάτω οδηγίες:

1. Οχήματα ταξινομημένα σε χώρες AETR που δεν είναι Κράτη Μέλη Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να είναι εξοπλισμένα με ψηφιακό ή αναλογικό ταχογράφο, αναλόγως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους. Η τοποθέτηση ψηφιακού ταχογράφου είναι υποχρεωτική σε οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά τις 16 Ιουνίου 2010. Στις χώρες AETR εκτός ΕΕ δεν υπάρχει ακόμα υποχρέωση εξοπλισμού με ευφυή ταχογράφο, με εξαίρεση τα οχήματα Ηνωμένου Βασίλειου, Νορβηγίας και Λιχτενστάιν.

2. Σε οχήματα ταξινομημένα σε τρίτες χώρες εκτός AETR οι αρχές οδικού ελέγχου εφαρμόζουν το άρθρο 34 της AETR, σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της AETR για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης. Για την απόδειξη της συμμόρφωσης οι αρχές ελέγχου κάνουν αποδεκτές τις καταγραφές αναλογικού ή ψηφιακού ταχογράφου ή και χειρόγραφες καταγραφές του οδηγού σε περίπτωση π.χ. που το όχημα φέρει ψηφιακό ταχογράφο αλλά ο οδηγός δεν διαθέτει κάρτα οδηγού λόγω μη πρόσβασης της τρίτης χώρας στο TACHOnet. 

Οι χώρες AETR που δεν είναι Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Νορβηγία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουζμπεκιστάν

PreviousNext