Με τις καταγραφές αναλογικού ταχογράφου ή με τις χειρόγραφες καταγραφές του οδηγού ελέγχονται τα φορτηγά και τα λεωφορεία με πινακίδες Κοσόβου και αυτό γιατί η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία AETR1 του 1970 και δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής στο σύστημα TACHOnet προκειμένου να εκδίδει κάρτες ψηφιακού ταχογράφου.
Για το θέμα αυτό, σχετική είναι η απάντηση του υπ. Μεταφορών που αφορά στην εγκατάσταση συσκευής ψηφιακού ταχογράφου σε οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών που είναι ταξινομημένα στο Κόσοβο, καθώς και στον τρόπο ελέγχου αυτών των οχημάτων.
Ειδικότερα, το υπ. Μεταφορών διευκρινίζει τα εξής:
Το Κόσοβο δεν έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία AETR1 του 1970 και δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής στο σύστημα TACHOnet προκειμένου να εκδίδει κάρτες ψηφιακού ταχογράφου. Συνεπώς, για τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών με στοιχεία κυκλοφορίας Κοσόβου οι αρχές ελέγχου εφαρμόζουν το άρθρο 3 της AETR2 σύμφωνα με την παρ. 2 της σχετικής (3) εγκυκλίου που αφορά οχήματα ταξινομημένα σε τρίτες χώρες εκτός AETR. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί των οχημάτων με στοιχεία κυκλοφορίας Κοσόβου πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της AETR για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης. Για την απόδειξη της συμμόρφωσης, οι αρχές ελέγχου του άρθρου 21 της κυα Φ451/107877/2022 (Β’ 1765) κάνουν αποδεκτές τις καταγραφές αναλογικού ταχογράφου ή και χειρόγραφες καταγραφές του οδηγού στην περίπτωση που το όχημα φέρει ψηφιακό ταχογράφο αλλά ο οδηγός δεν διαθέτει κάρτα οδηγού λόγω μη πρόσβασης του Κοσόβου στο TACHOnet.
Εμείς ν’ αναφέρουμε ότι τα οχήματα του Κοσόβου φέρουν πινακίδες με τ’ αρχικά KS ή RKS και ο πρώτος αριθμός προσδιορίζει την πόλη όπου ταξινομήθηκε το όχημα π.χ. 01 είναι η Πρίστινα, 02 η Μιτροβίτσα κ.λπ.