Τροχοί & TIR

Επανήλθε το safe bus με την απίστευτη δικαιολογία ότι το μήνυμα προς τους οδηγούς να το απενεργοποιήσουν στάλθηκε «εκ παραδρομής»

«Παραμένουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τα ήδη αποθηκευμένα δεδομένα των οδηγών, ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά και αν πρόκειται να τύχουν επεξεργασίας».
Τετάρτη 09/09/2026 - 15:46
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Ένα απίστευτο αλαλούμ με την εφαρμογή safe bus δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις της ΟΣΥ.

Ένα μήνυμα που στάλθηκε στους οδηγούς στις 31 Αυγούστου έλεγε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται, η εφαρμογή απενεργοποιείται αυτόματα και οι λογαριασμοί τους κλείνουν, με την οδηγία να προχωρήσουν σε απεγκατάσταση από τα κινητά τους. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, η διοίκηση της ΟΣΥ απέστειλε νέο μήνυμα στους εργαζομένους, με την οποία τους ενημέρωσε ότι η εφαρμογή «λειτουργεί κανονικά» και προέτρεψε τους οδηγούς να συνδεθούν για να δουν τα δεδομένα τους. 

Μπροστά σ’ αυτό το πισωγύρισμα και τη δικαιολογημένη κατακραυγή των οδηγών, εμφανίζονται οι «πηγές» της ΟΣΥ για να πουν ότι το πρώτο μήνυμα τερματισμού εστάλη… «εκ παραδρομής» από την… ίδια την εφαρμογή, λόγω της ολοκλήρωσης της προηγούμενης σύμβασης. Υποστηρίζεται επίσης ότι το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται μέσω παράτασης της σύμβασης, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για την εταιρεία. Μάλιστα η διοίκηση επαναλαμβάνει ότι τα συλλεγόμενα στοιχεία θα αξιοποιηθούν «αποκλειστικά στο πλαίσιο εκπαιδευτικών πολιτικών και σε καμία περίπτωση για ατομική αξιολόγηση ή πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού».

Η εφαρμογή «safe bus»συμπλήρωσε δύο τετράμηνες συμβάσεις έναντι συνολικού κόστους 70.000 ευρώ. Στις 19 Ιανουαρίου 2026, έγγραφο που υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ καθιστούσε τη χρήση της εφαρμογής «μόνιμη και υποχρεωτική», ενώ η μη συμμόρφωση χαρακτηριζόταν ως πειθαρχικό παράπτωμα, με τους προϊσταμένους να καλούνται να κινούν άμεσα σχετικές διαδικασίες. 

Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των οδηγών οι οποίοι επρόκειτο να καταφύγουν σε ένδικα μέτρα θεωρώντας ότι παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή Safe Bus συλλέγει δεδομένα αυτοματοποιημένα μέσω των αισθητήρων και του συστήματος γεωεντοπισμού (GPS) του κινητού τηλεφώνου, καταγράφοντας την ταχύτητα κίνησης, τα απότομα φρεναρίσματα, τις επιταχύνσεις, τους ελιγμούς, καθώς και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το documentonews.gr, παρά τους μήνες δοκιμαστικής χρήσης και τη σημαντική οικονομική δαπάνη, η ΟΣΥ δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα βασικά στοιχεία ή αποτελέσματα για την εξέλιξη του προγράμματος, καθιστώντας αδύνατη την αποτίμηση της πραγματικής του χρησιμότητας στην οδική ασφάλεια. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε για το πόσοι οδηγοί εγκατέστησαν τελικά την εφαρμογή (η εφαρμογή είχε σχεδιαστεί για μέγιστο αριθμό 4.000 χρηστών), ούτε για το εάν όσοι την εγκατέστησαν την είχαν «ενεργή» σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους, ούτε για το εάν υπάρχει σχέδιο για το πώς θα αξιοποιηθούν πρακτικά αυτά τα δεδομένα.

Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα: Γιατί χρειάζεται να παραταθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα δημόσιος απολογισμός;

Όπως, εξάλλου, είχε σημειώσει το troxoikaitir.gr στις 2 Σεπτεμβρίου «παραμένουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τα ήδη αποθηκευμένα δεδομένα των οδηγών, ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά και αν πρόκειται να τύχουν επεξεργασίας».

Previous