Τροχοί & TIR

Επίδειξη αυτόνομων μέσων και ρομποτικής στην Ελευσίνα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού
Τρίτη 07/06/2022 - 11:42
Κοινοποίηση στα Social Media

Πρωτόκολλο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με στόχο τη σύνδεση της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας με τους φορείς της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Βιομηχανίας και ιδιαίτερα με τον Λιμένα Ελευσίνας, η δραστηριότητα του οποίου και οι προκλήσεις που αυτός αντιμετωπίζει αποτελούν αξιοσημείωτο πεδίο εφαρμογής σχετικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών πρωτοβουλιών.

Η τριμερής συνεργασία προβλέπει σειρά από κοινού δράσεων καινοτομίας σε τομείς εφαρμογής:

- Προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την παροχή προς τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ προηγμένου ερευνητικού ρομποτικού εξοπλισμού που διαθέτει το Ι.ΜΕΤ. και το ΠΑ.ΠΕΙ. για συλλογή και ανάλυση στοιχείων.

- Λιμενικής Ανάπτυξης, Ναυτιλιακών Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με ιδιαίτερη αναφορά στη ζωτική περιοχή της Δυτικής Αττικής και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, για την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων και την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής, κ. Άγγελος Κότιος, και ο Διευθυντής του Ι.ΜΕ.Τ., Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του μοναδικού στην Ελλάδα ρομποτικού τεχνολογικού εξοπλισμού, που διαθέτει το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία (ΕΠΑΝ) του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. και περιλαμβάνει:

- Ένα αυτόνομο σκάφος (WAM-V 16 ASV) που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως θαλάσσιες έρευνες και ασφάλεια στη θάλασσα.

- Ένα πτητικό αυτόνομο μέσο drone quadcopter  που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στον κόλπο της Ελευσίνας καθώς και στην έγκαιρη και ταχύτερη αντιμετώπισή τους.

- Ένα ρομπότ απομακρυσμένου υποβρύχιου ελέγχου (Guardian Mini-ROV), με βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ακριβή βυθομέτρηση στον Λιμένα Ελευσίνας, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης των πλοίων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορτοεκφορτώσεων. Επιπλέον, ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πληρέστερη καταγραφή της κατάστασης των ναυαγίων που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας.

Τέλος, έγινε παρουσίαση προσομοιωτή πλήρους αποστολής βαρέως βιομηχανικού εξοπλισμού και ενός αυτόνομου προσομοιωτή λειτουργιών Ro-Ro βασισμένου στην εικονική πραγματικότητα, τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τις εμπορικές λιμενικές υπηρεσίες στο έργο της φορτοεκφόρτωσης και παράλληλα θα αξιοποιηθούν από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας- Δυτ. Αττικής στην παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης σε έργα ανύψωσης και φόρτωσης.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη λειτουργία του λιμένα της Ελευσίνας με στόχο τη συμβολή στην τεκμηρίωση και την υιοθέτηση περιβαλλοντικά καλών πρακτικών.

PreviousNext