Επιστολή προς Μητσοτάκη: «Απαιτούμε την κατασκευή του άξονα Πύργος - Καλό Νερό – Τσακώνα»

Τετ, 08/06/2022 - 12:22

«Διεκδικούμε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση. Διεκδικούμε την ασφάλεια στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών. Απαιτούμε την υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

Τα παραπάνω σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οικονομικοί, επιχειρηματικοί, τουριστικοί και άλλοι φορείς από τη Μεσσηνία και την Ηλεία σε κοινό τους ψήφισμα που αποστέλλουν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας και Ηλείας, οι Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου, Κρεστένων, Ζαχάρως, Ολυμπίας, Κυπαρισσίας, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Καλαμάτας, Μελιγαλά, η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, η Ένωση ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας, οι σύλλογοι Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Επαγγελματιών Κορώνης, Ιδιοκτήτων Αγοραίων Ταξί Νομού Ηλείας, Εστίασης Πύργου, η Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και η Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών Μεσσηνίας.

Οι παραπάνω, εκφράζουν την απαίτηση υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου «Πύργος - Καλό Νερό – Τσακώνα, σημειώνοντας τα εξής:

Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να κινδυνεύουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε έναν δρόμο - «καρμανιόλα», όπως είναι μέχρι σήμερα ο δρόμος «Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα».

Κάποτε, πριν πολλές δεκαετίες, μπορεί να έμοιαζε σαν διάδρομος προσγείωσης αεροπλάνου, γιατί για την εποχή του, τότε, ήταν πράγματι πρωτοποριακός και ασφαλέστερος σε σχέση με κακοτράχαλους δρόμους που προϋπήρχαν για τις μετακινήσεις και μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.

Σήμερα όμως είναι «καρμανιόλα» που έχει στοιχίσει και στοιχίζει εκατοντάδες αθώες ανθρώπινες ψυχές που χάνονται στην άσφαλτο.

Παράλληλα, ο σημερινός δρόμος υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική, αφού από τον δρόμο αυτό εξυπηρετείται οδικώς το εμπόριο της Πελοποννήσου, η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων των περιοχών μας καθώς και οι εξαγωγές από το Λιμάνι των Πατρών και της Ηγουμενίτσας, ενώ σε αυτόν διέρχονται χιλιάδες επισκεπτών της Πελοποννήσου κάθε χρόνο εξυπηρετώντας και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις. Μέσω αυτού συνδέονται τα λιμάνια της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Κυλλήνης και του Κατάκολου όπως και τα αεροδρόμια της Καλαμάτας αλλά και του Αράξου.

Ο δρόμος «Πύργος - Τσακώνα - Καλό Νερό» εξυπηρετεί τις ανάγκες συνολικά της Πελοποννήσου καθώς και των Ιονίων Νήσων. Είναι τμήμα του Δυτικού Άξονα, το νότιο τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη και δια μέσω της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα.