Τροχοί & TIR

Γερμανία: Έλεγχος καμποτάζ μέσω διοδίων. Θα ακολουθήσει και η Ελλάδα;

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να ελέγχουν τη νομιμότητα του καμποτάζ από τα αλλοδαπά φορτηγά που κυκλοφορούν εντός της Γερμανίας. Το
Πέμπτη 06/05/2021 - 16:58
Κοινοποίηση στα Social Media

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να ελέγχουν τη νομιμότητα του καμποτάζ από τα αλλοδαπά φορτηγά που κυκλοφορούν εντός της Γερμανίας.

Το νομοσχέδιο θα εισέλθει στη Βουλή στις 20 Μαΐου και εφόσον γίνει αποδεκτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο δορυφορικής παρακολούθησης της κυκλοφορίας των οχημάτων με τον απαιτούμενο εξοπλισμό να βρίσκεται τοποθετημένος στα διόδια. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικές αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο εισόδου και εξόδου από τη χώρα του κάθε αλλοδαπού φορτηγού που πραγματοποίησε ενδομεταφορές εντός της χώρας και αν παραβιάστηκαν ή όχι οι κανόνες του καμποτάζ.

Αυτό το οποίο απομένει είναι η διασύνδεση των αστυνομικών αρχών ανά περιοχή με την δορυφορική παρακολούθηση των οχημάτων.

Και στην Ελλάδα

Την ίδια δυνατότητα θα έχουν και άλλες χώρες, όπως και η Ελλάδα που έχει σε εξέλιξη την κατασκευή των νέων ηλεκτρονικών διοδίων που θα εγκατασταθούν στους αυτοκινητόδρομους της χώρας με ενδεχόμενο τη λειτουργία τους από τα συνοριακά σημεία εισόδου.

Με την ίδια αυτή υποδομή θα καταργηθούν τα μετωπικά διόδια και το όχημα θα αναγνωρίζεται κατά την είσοδό του στον αυτοκινητόδρομο. Η χρέωση των διοδίων θα είναι αναλογική της χιλιομετρικής απόστασης που διανύει το κάθε όχημα μετρούμενη από την είσοδό του στον αυτοκινητόδρομο μέχρι την έξοδό του από αυτόν. Επιπλέον, θα γίνεται και οπτική αναγνώριση των πινακίδων, όπως συμβαίνει και τώρα με το e-pass. Ειδικά τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit-OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).

Με αυτή την τεχνολογία θα μπορούν και οι ελληνικές αρχές να παρακολουθούν την είσοδο των αλλοδαπών φορτηγών π.χ. από τον Προμαχώνα, καθώς και την έξοδό τους στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση του καμποτάζ.

Βέβαια, το δορυφορικό σύστημα GNSS έχει και το θετικό στοιχείο ότι θα παρέχει και υπηρεσίες τηλεματικής στους ιδιοκτήτες φορτηγών και λεωφορείων.

PreviousNext