Τροχοί & TIR

Γερμανική Αστυνομία: Μπλούζες με εταιρική φίρμα και πληροφοριοδότες στις κλοπές φορτίων από φορτηγά

Τις απίστευτες μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μέλη διεθνών εγκληματικών οργανώσεων για να κλέψουν ολόκληρα τα φορτία νταλικών αποκαλύπτει η Γερμανική Αστυνομία με σκοπό την ενημέρωση των αποστολέων ε
Κυριακή 23/07/2023 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Τις απίστευτες μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μέλη διεθνών εγκληματικών οργανώσεων για να κλέψουν ολόκληρα τα φορτία νταλικών αποκαλύπτει η Γερμανική Αστυνομία με σκοπό την ενημέρωση των αποστολέων εμπορευμάτων και των οδηγών των φορτηγών.

Μια από τις μεθόδους που έχει καταγραφεί είναι το κόλπο με τις μπλούζες στις οποίες αποτυπώνεται το logo (η επωνυμία) της εταιρείας παραλαβής των εμπορευμάτων.

Οι απατεώνες βάζουν "στο μάτι" αποθήκες εταιρειών που παραλαμβάνουν εμπορεύματα ή εξαρτήματα προς συναρμολόγηση μεγάλης αξίας, όπως υπολογιστές, συσκευές υψηλής τεχνολογίας κ.α. Παρατηρούν, επίσης, τη συχνότητα και τις ώρες που πλησιάζουν τα φορτηγά με προϊόντα προς παράδοση στη συγκεκριμένη εταιρεία και βάζουν σε εφαρμογή το κόλπο τους.

Το πρώτο που κάνουν είναι να τυπώσουν πάνω σε μπλούζες το logo ή την επωνυμία της εταιρείας, όπως ακριβώς και στις μπλούζες του προσωπικού που απασχολείται στην επιχείρηση.

Πριν την τελευταία στροφή του δρόμου με κατεύθυνση την αποθήκη, εμφανίζονται δύο απατεώνες μέλη της οργάνωσης και κάνουν νόημα στον οδηγό να σταματήσει. Συστήνονται ως υπεύθυνοι για την παραλαβή και ενημερώνουν τον οδηγό ότι θα πρέπει να εκφορτώσει το εμπόρευμα σε άλλη αποθήκη της εταιρείας σε κοντινή απόσταση, γιατί στην προκείμενη αποθήκη θα καθυστερούσε αρκετές ώρες η εκφόρτωση και του δείχνουν στο GPS τον δρόμο που θα ακολουθήσει και το ακριβές σημείο.

Ο οδηγός έχοντας την εμπειρία των πολύωρων καθυστερήσεων στις εκφορτώσεις των εμπορευμάτων, ακολουθεί την υπόδειξη των "ανθρώπων της εταιρείας" και φτάνει εύκολα στην "άλλη αποθήκη" όπου τον υποδέχονται άτομα που φορούν τις ίδιες μπλούζες και του υποδεικνύουν τη ράμπα εκφόρτωσης.

Μετά την εκφόρτωση, οι απατεώνες υπογράφουν κανονικά και σφραγίζουν τα έγγραφα παραλαβής.

Αντιλαμβάνεστε ότι η "άλλη αποθήκη" δεν ήταν παρά ένα κτήριο που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες για να κλέψουν το εμπόρευμα, το οποίο βέβαια φρόντισαν γρήγορα να το προωθήσουν στο παράνομο δίκτυό τους.

Στο άρθρο της, η Γερμανική Αστυνομία αναφέρει, επίσης, και την πιο συνηθισμένη περίπτωση κλοπής φορτίων με άσκηση βίας κατά του οδηγού.

Όταν η νταλίκα βρεθεί εκτός αυτοκινητόδρομων (εκτός καμερών) και κινείται σε επαρχιακό δίκτυο, ένα όχημα των απατεώνων χτυπά ελαφρά τη νταλίκα και ο οδηγός της σταματά. Κατεβαίνοντας από την καμπίνα για να δει τη ζημιά και να ζητήσει εξηγήσεις, δέχεται επίθεση από τους δράστες και εξουδετερώνεται.

Οι απατεώνες κοτσάρουν τη νταλίκα και αμέσως εμφανίζεται δικός τους τράκτορας που την παραλαμβάνει. Σε λίγα λεπτά της ώρας, όλοι έχουν εξαφανιστεί. Μόνο ο άτυχος οδηγός παραμένει δεμένος και κλειδωμένος μέσα στην καμπίνα του χωρίς πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο.

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Πληροφοριοδότες

"Οι πράξεις τους είναι καλά σχεδιασμένες: υπό ορισμένες συνθήκες κλέβουν ολόκληρα αρθρωτά φορτηγά. Δεν είναι ασυνήθιστο για εγκληματίες να εμπλέκονται στην αλυσίδα μεταφορών και να συνεισφέρουν μεταδίδοντας πληροφορίες ή κατασκοπεύοντας", αναφέρει το τμήμα πρόληψης του εγκλήματος της Γερμανικής Αστυνομίας.

Σημεία ιδιαίτερης προσοχής για τους οδηγούς

Στο άρθρο της, η Γερμανική Αστυνομία παρέχει συμβουλές και τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν τόσο οι μεταφορικές όσο και οι οδηγοί των φορτηγών. Συγκεκριμένα, τονίζει τα εξής:

- Κάντε μια αξιολόγηση ασφάλειας των εργαζομένων σας (Δεν θα ήταν φρόνιμο εμπορεύματα μεγάλης αξίας να ανατίθενται σε οποιοδήποτε οδηγό).

- Να είστε επιφυλακτικοί με τυχόν νέους υπεργολάβους που σας αναθέτουν μια μεταφορά.

- Προσέξτε εάν ο συνδυασμός μεταφερόμενου φορτίου, απόστασης και κομίστρου είναι σε λογικά επίπεδα. Προσφορά ασυνήθιστα υψηλού κομίστρου να σας βάλει σε υποψία.

- Απαιτήστε τη συνεπή συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφάλειας και από τους υπεργολάβους.

- Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή εάν η επικοινωνία με τους υπεργολάβους είναι δυνατή μόνο μέσω διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου. Δεν εμφανίζεται δηλαδή πουθενά φυσική έδρα επιχείρησης και όνομα υπευθύνου.

Στο μεταξύ, οι οδηγοί πρέπει να ακολουθούν τις παραπάνω συμβουλές:

- Στα διαλείμματα οδήγησης, μην μιλάτε ποτέ σε αγνώστους για τη διαδρομή, τον προορισμό και το φορτίο.

- Οι υποτιθέμενες ασήμαντες συζητήσεις σχετικά με το δρομολόγιο και τα φορτία μπορεί να είναι πολύτιμες πληροφορίες για την "άλλη πλευρά".

- Μην αφήνετε το όχημά σας χωρίς επίβλεψη και αναζητήστε καλά φωτισμένες και φυλασσόμενες θέσεις στάθμευσης για διαλείμματα.

- Ελέγξτε το όχημά σας και το φορτίο σας μετά από κάθε στάση.

- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματάτε σε ωτοστόπ. 

- Κανονίστε τακτικές αναφορές επικοινωνίας με τον φορτωτή σε καθορισμένες ώρες και σε καθορισμένες τοποθεσίες.

- Σε περίπτωση απρόβλεπτων αποκλίσεων από τη διαδρομή ή τη διεύθυνση παράδοσης, επικοινωνήστε πάντα με τον προϊστάμενό σας.

- Κρατήστε πάντα στη διάθεσή σας σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου, όπως αστυνομία, προξενεία κ.λπ.

- Αναφέρετε αμέσως κάθε ύποπτη κίνηση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

PreviousNext