Τροχοί & TIR

Χιλιάδες τουρκικά φορτηγά στην ουρά για διέλευση στη Βουλγαρία. Καθυστερήσεις και στους Κήπους

Χιλιάδες τουρκικά φορτηγά έχουν εγκλωβιστεί σε δύο συνοριακά σημεία Τουρκίας-Βουλγαρίας εδώ και μέρες περιμένοντας να διέλθουν στην Ευρώπη. Το μποτιλιάρισμα συνεχίζεται εδώ και πέντε ημέρες και η ου
Παρασκευή 18/11/2022 - 13:23
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: Demirören News Agency (DHA).
Φωτό: Demirören News Agency (DHA).

Χιλιάδες τουρκικά φορτηγά έχουν εγκλωβιστεί σε δύο συνοριακά σημεία Τουρκίας-Βουλγαρίας εδώ και μέρες περιμένοντας να διέλθουν στην Ευρώπη.

Το μποτιλιάρισμα συνεχίζεται εδώ και πέντε ημέρες και η ουρά στο σημείο ελέγχου Hamzabeyli είχε φτάσει τα 38 χιλιόμετρα (24 μίλια), πριν πέσει στα 26 χιλιόμετρα χθες το πρωί, ανέφερε το Demirören News Agency (DHA).

Περίπου 3.500 φορτηγά περίμεναν στην ουρά στο συνοριακό πέρασμα Kapıkule, ενώ ομάδες από την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Τουρκίας μοιράζουν τρόφιμα και ποτά, καθώς οι αποκλεισμένοι οδηγοί διαμαρτύρονταν ότι τελείωσαν οι προσωπικές τους προμήθειες.

Οι αξιωματούχοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας δήλωσαν ότι το μποτιλιάρισμα προήλθε κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών και την εκτίναξη της ζήτησης για τουρκικά προϊόντα, καθώς και από την αδυναμία των τελωνειακών αρχών της Βουλγαρίας να ανταποκριθούν σε ένα τόσο αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο.

Παράλληλα, οι οδηγοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να «τρυπώσουν στα φορτηγά τους μετανάστες, καθώς στην περιοχή έχουν συρρεύσει εκατοντάδες από αυτούς σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπο να περάσουν στη Βουλγαρία.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο συνοριακό σημείο Hamzabeyli, όπου οι οδηγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εστίασης και υγιεινής. Η ουρά εκεί έφτασε τα 20 χιλιόμετρα και οι οδηγοί χρειάστηκαν περί τις 20 ώρες μέχρι να περάσουν και από τον έλεγχο της βουλγαρικής πλευράς.

Καθυστερήσεις και στους Κήπους

Καθυστερήσεις, όμως, παρατηρούνται και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους, λόγω της μεγάλης κίνησης φορτηγών από την Τουρκία προς τη χώρα μας και, βέβαια, στην ουρά που σχηματίζονται βρίσκονται και πολλά ελληνικά φορτηγά.

Αν και η καθυστέρηση στη διέλευση δεν ξεπερνά τις δύο-τρεις ώρες, οδηγοί μιλώντας στο ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR επεσήμαναν ότι περισσότερο περιμένουν στην ελληνική πλευρά λόγω του μικρού αριθμού τελωνειακών υπαλλήλων. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο μετά το μεσημέρι, κατά την αλλαγή της βάρδιας και αυτό γιατί με το ίδιο υπηρεσιακό όχημα πρέπει οι πρωινοί υπάλληλοι να αναχωρήσουν για Αλεξανδρούπολη και το ίδιο όχημα θα χρησιμοποιήσουν οι υπάλληλοι της δεύτερης βάρδιας για να κινηθούν από την Αλεξανδρούπολη προς τους Κήπους.

PreviousNext