Τροχοί & TIR

Η εξέλιξη των οδικών έργων στον Έβρο

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας.
Τετάρτη 29/05/2024 - 09:57
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στην εξέλιξη των έργων υποδομής που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Έβρου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της τρίτης περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του και αναμένεται, άμεσα, η εκκίνηση έργων ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης προς την Εγνατία Οδό, δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό.

Αναφέρθηκε κατόπιν στη Σιδηροδρομική Σύνδεση – “Sea-2-Sea” και στην τριμερή συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τη δημιουργία πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών που περιλαμβάνει και την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Για την οδική σύνδεση με Τουρκία, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει αναλάβει, για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και της τουρκικής πλευράς, τη μελέτη της οδικής γέφυρας, συνολικού μήκους περίπου 840 μέτρων.

Η κατασκευή της κύριας κεντρικής καλωδιωτής γέφυρας θα γίνει με δύο διαφορετικές δημοπρατήσεις, μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά, για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια, και αντίστοιχα η κατασκευή από δύο αναδόχους, έναν για κάθε πλευρά.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο» μήκους 124 χλμ., που αποτελεί τμήμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

Ο άξονας έχει ολοκληρωθεί και αποδοθεί σε κυκλοφορία σχεδόν στο σύνολό του, ως κλειστή οδός ταχείας κυκλοφορίας, ενώ το επιμέρους έργο, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ. και στην ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και στις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί).

PreviousNext