Η PIRELLI γιορτάζει 150 χρόνια

Πέμ, 03/02/2022 - 15:14

Μια σειρά εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει η Pirelli που φέτος γιορτάζει 150 χρόνια και αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου του 1872.

Στο Piccolo Teatro του Μιλάνο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με εικόνες, βίντεο, αλλά και φωτογραφίες από το παρελθόν και το σήμερα, που εναλλάσσονταν με τις ομιλίες των ηθοποιών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις διαφορετικές στιγμές της εταιρείας μαζί με τους Ferruccio De Bortoli, Paolo Mieli, Alberto Pirelli και Marco Tronchetti Provera. Μία συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπικότητα του Leopoldo Pirelli και του πατέρα του Alberto, και μέσα από τις αναμνήσεις του εγγονού του, και του ρόλου του στη συμβολή της εταιρείας στον εκσυγχρονισμό και τη βιομηχανοποίηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχιών του, αλλά και των αναπόφευκτων δυσκολιών που συνάντησε στην πορεία.

Ένα ταξίδι, που η Pirelli ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου 1872 με τον Giovanni Battista Pirelli, ο οποίος στην ηλικία των 23 ετών αποφάσισε να στοιχηματίσει σε κάτι εντελώς νέο: το καουτσούκ. Στην αρχή, η εταιρεία κατασκεύαζε μονωτές για τηλεγραφόξυλα και καλώδια που συνέδεαν τα πιο μακρινά σημεία του νεογέννητου ιταλικού κράτους. Η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και παράγει αντικείμενα καθημερινής χρήσης (από σκουφάκια κολύμβησης μέχρι παιχνίδια και αδιάβροχα) και ελαστικά για βαγόνια και ποδήλατα ως απάντηση στις απαιτήσεις αυτών των πρώτων μορφών κινητικότητας.

Καινοτομία, έρευνα, προϊόν

Η ιστορία αποκαλύπτει μία εταιρεία που πάντα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. “Δείτε το εσωτερικό για να καταλάβετε”, για να ανακαλύψετε νέες λύσεις, συνήθιζε να λέει ο κ. Emanueli, ο οποίος υπέγραψε πολλές από τις 6.700 ευρεσιτεχνίες που κατοχύρωσε η Pirelli μέσα σε 150 χρόνια. Αυτό είναι το μάθημα του κ. Emanueli, το οποίο εφαρμόζουν πάνω από 2.000 άτομα που εργάζονται σήμερα στο τμήμα Έρευνας & Εξέλιξης (Research & Development), που αποτελεί έναν τομέα θεμελιώδους σημασίας για την εταιρεία. Οι συνεργασίες του με κορυφαία πανεπιστήμια (πάνω από 50) είναι επίσης σημαντικές, όπως εξηγεί ο Ferruccio Resta, ο οποίος περιγράφει στην Ilaria D’Amico τη σχέση αμοιβαίας έμπνευσης που συνδέει τη Pirelli με το Politecnico di Milano.

Σήμερα οι “διάδοχοι του Emanueli” συμμετέχουν στην επιτάχυνση της καινοτομίας, όπως στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου η Pirelli έχει ήδη παρουσία με το Elect - ένα πακέτο εξειδικευμένων τεχνολογικών λύσεων για τη διαχείριση διαφορετικών παραμέτρων που σχετίζονται με το βάρος, την επιτάχυνση και την κατανάλωση συγκριτικά με τα παραδοσιακά οχήματα. Νέα είναι και τα συνδεδεμένα προϊόντα, όπως το Cyber Tyre, που διαθέτουν αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στον οδηγό. Συνεχής καινοτομία στον δρόμο και πέρα από αυτόν καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται και η εικονικοποίηση επιταχύνει τους χρόνους έρευνας και εξέλιξης. Τα ελαστικά επινοούνται και εξελίσσονται στον ψηφιακό κόσμο μέσω της δημιουργίας εικονικών ‘alter egos’ με στόχο τον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων που είναι ασφαλή, αποδοτικά και βιώσιμα, χάρη στη χρήση υλικών που είναι πιο ανανεώσιμα. Στο επίκεντρο, όπως πάντα, βρίσκεται το φυσικό καουτσούκ με το οποίο η Pirelli κατασκεύασε το πρώτο στον κόσμο πιστοποιημένο ελαστικό FSC (Forest Stewardship Council), που καταδεικνύει μία 100% βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Η Pirelli συμμετέχει, επίσης, στο Birdlife project για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ινδονησία. Χάρη στη δέσμευσή της σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, η Pirelli βρίσκεται στην κορυφή των σημαντικότερων δεικτών βιωσιμότητας.