Τροχοί & TIR

Η συμβολή του TIR στις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της IRU, κ. Dinescu.
Κυριακή 29/09/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Τη σημασία και τη συμβολή του συστήματος TIR στις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου ανέπτυξε ο πρόεδρος της IRU Radu Dinescu, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ελεύθερων Ζωνών στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Το σύστημα TIR έχει καταγράψει ιστορικό μείωσης των κινδύνων και αύξησης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Το TIR έχει μειώσει τους χρόνους διασυνοριακών μεταφορών στην περιοχή των χωρών του Κόλπου κατά περισσότερο από 90%. Το μακροχρόνιο ιστορικό του και η υπερσύγχρονη τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία το τοποθετούν ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου».», τόνισε ο κ. Dinescu.

φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Το TIR στις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου

Εστιάζοντας κατόπιν στη σημασία και στη συμβολή του συστήματος TIR στις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου, ο πρόεδρος της IRU ανέφερε:

«Το σύστημα TIR χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη βελτιστοποίηση των εμπορευματικών ροών στις ελεύθερες ζώνες. Η χρήση του TIR από και προς τις ελεύθερες ζώνες αυξήθηκε κατά 120% από το 2023 έως το 2024. 

Για τους φορείς εφοδιαστικής που χρησιμοποιούν ελεύθερες ζώνες, το TIR μειώνει το κόστος, ενώ παράλληλα αυξάνει την αξιοπιστία και οικοδομεί εμπιστοσύνη μεταξύ των φορέων εφοδιαστικής. Η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σημαίνει χαμηλότερους κινδύνους, καθιστώντας τις ελεύθερες ζώνες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές και τους πελάτες».

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ελεύθερες Ζώνες αποτελούν ειδικό καθεστώς το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης κατά κανόνα μη ενωσιακών εμπορευμάτων τα οποία κατά το διάστημα παραμονής τους, δεν υπόκεινται σε δασμοφορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς και μέτρα εμπορικής πολιτικής, εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αφορούν απαγόρευση εισόδου ή εξόδου προς/από το εν λόγω τελωνειακό έδαφος. Επιπλέον, είναι δυνατή η υπαγωγή στο καθεστώς και ενωσιακών εμπορευμάτων με σκοπό την επιτήρησή τους, όταν αυτό προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία που διέπει συγκεκριμένους τομείς (π.χ. εμπορεύματα για τα οποία προβλέπεται επιστροφή κατά την εξαγωγή).

Σε περίπτωση που τα ενωσιακά εμπορεύματα πρόκειται να μεταφερθούν με την κάλυψη Δελτίου TIR ή ΑΤΑ, είναι δυνατή η έξοδός τους με τον αριθμό αναφοράς της Βεβαίωσης Τελωνειακού Χαρακτήρα ή τον αριθμό του Δελτίου TIR, ο οποίος είναι διαθέσιμος ή καταχωρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα διαχείρισης.

PreviousNext