Τροχοί & TIR

Τέλη κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων για το 2025

Πώς υπολογίζονται.
Πέμπτη 26/09/2024 - 11:31
Κοινοποίηση στα Social Media

Παραμένουν αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025. Τα χρεωστικά θα εκδοθούν σε περίπου ενάμιση μήνα και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου. 

Η αλλαγή από φέτος είναι ότι δεν θα υπάρξει η καθιερωμένη παράταση εξόφλησής τους και τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με την καθυστέρηση στην πληρωμή των τελών.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των οχημάτων και για φυσικές καταστροφές (βλέπε εδώ).

Για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας των φορτηγών λαμβάνεται υπόψη το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμα, ως εξής:

.

Ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις περιπτώσεις Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων για τα οποία εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας ενιαίας κυκλοφοριακής μονάδας (άδεια ρυμουλκού με επικαθήμενο), τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται μόνο με βάση το μικτό βάρος της ενιαίας αυτής κυκλοφοριακής μονάδας (για το οποίο έχει ληφθεί υπόψη και το βάρος του ρυμουλκού), χωρίς την προσθήκη των 300 Ευρώ (ΣΧΕΤ: αριθ. 1075062/988/Τ.&Ε.Φ./19-9-2003 έγγραφο της Διεύθυνσης Τελών & Ειδικών Φορολογιών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών).

Για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας των λεωφορείων λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των καθημένων, ως εξής:

.

Ασθενοφόρα και νεκροφόρες: 300,00 ευρώ

Σημειώνεται, τέλος, ότι για Πινακίδες Δοκιμής (δοκιμαστική κυκλοφορία των αυτοκίνητων οχημάτων) τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 150 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, το ανωτέρω πάγιο ποσό τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται στα οχήματα αυτά από το έτος 2013, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.

PreviousNext