Τροχοί & TIR

Κάλυψη 5G στη γραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας με τη συμβολή της COSMOTE

Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα.
Σάββατο 27/04/2024 - 10:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility - CAM), συμμετέχει η COSMOTΕ. 

Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των υπηρεσιών CAM. Στο πλαίσιο του έργου, ήδη επιβεβαιώθηκε με εντατικές δοκιμές και σε πραγματικές συνθήκες η αδιάλειπτη συνδεσιμότητα κατά την περιαγωγή βασικών και σύνθετων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών CAM, που στο μέλλον θα διευκολύνουν την ασφαλή κυκλοφορία των αυτόνομων, συνδεδεμένων ή αυτό-οδηγούμενων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους. 

Η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα θα συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη βελτιστοποίηση της οδικής κυκλοφορίας, τη μείωση των εκπομπών CO₂ και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, τόσο του τομέα των μεταφορών όσο και της κινητικότητας στην Ευρώπη.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή γραμμή Προμαχώνα-Κούλατα, η πρώτη επίδειξη στην Ευρώπη σεναρίων χρήσης αδιάλειπτης περιαγωγής μεταξύ των δικτύων COSMOTE και Α1BG, σε πραγματικές συνθήκες, παρουσία εκπροσώπων φορέων των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν υψηλής ποιότητας και χωρίς διακοπές κατά την περιαγωγή: φωνητικές κλήσεις, υπηρεσίες δεδομένων, όπως βιντεο-κλήσεις μέσω OTT εφαρμογών (Viber, WhatsApp) και υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως live video streaming. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δύο υπηρεσίες 5G CAM: μία στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης, που αφορά στην επίγνωση της κυκλοφοριακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, και μία στον τομέα των μεταφορών για εύκολες, ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές αγαθών. Με την πρόσφατη επίδειξη ολοκληρώνονται οι δοκιμές στα σημερινά δίκτυα 5G και συνεχίζεται η μελέτη για τις αντίστοιχες δοκιμές στα δίκτυα 5G SA (Standalone).

PreviousNext