Τροχοί & TIR

Κλειστά παραμένουν τρία σημεία διέλευσης στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας

Μόνο το σημείο διέλευσης Dorohusk-Yahodyn στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας άνοιξε, ενώ τρία άλλα σημεία διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών παραμένουν κλειστά για τα φορτηγά. Οι διελεύσεις παραμένουν
Τρίτη 12/12/2023 - 14:31
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Μόνο το σημείο διέλευσης Dorohusk-Yahodyn στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας άνοιξε, ενώ τρία άλλα σημεία διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών παραμένουν κλειστά για τα φορτηγά.

Οι διελεύσεις παραμένουν κλειστές λόγω των μπλόκων που έχουν στήσει οι Πολωνοί οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ των ουκρανικών φορτηγών.

Πρακτικά, τα ουκρανικά φορτηγά εκτελούν μεταφορικό έργο εισερχόμενα στην Πολωνία χωρίς κανένα περιορισμό, αφού με οδηγία της ΕΕ καταργήθηκαν οι ποσοτικοί περιορισμοί στον αριθμό των φορτηγών, ενώ την ίδια στιγμή εξαιρούνται και από ορισμένους κανόνες του καμποτάζ.

Σε διαβήματα των Ομοσπονδιών των Πολωνών αυτοκινητιστών προς την ΕΕ με ζητούμενο την επαναφορά των περιορισμών που ίσχυαν προ του πολέμου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε αρνητικά, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η διευκόλυνση στις εξαγωγές των ουκρανικών προϊόντων προς την Ευρώπη και μέσω χωρών-μελών της ΕΕ.

«Καλώ όλα τα μέρη να συνεργαστούν με την Επιτροπή για την εφαρμογή μέτρων που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα στα συνοριακά σημεία διέλευσης και διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας οδικών μεταφορών ΕΕ-Ουκρανίας.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εποικοδομητικές συζητήσεις που φέρνουν επαληθευμένα δεδομένα για πρακτικά προβλήματα και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων. Ο γρήγορος τερματισμός των διαμαρτυριών σίγουρα θα διευκόλυνε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τα Πολωνικά Συνδικάτα που εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα τρία συνοριακά σημεία προς και από την Ουκρανία.

PreviousNext