Τροχοί & TIR

Κυβέρνηση: Εξασφαλίσαμε τα επιδόματα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Για τις απεργειακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, στο κανάλι TV100 και αποσαφήνισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τα επιδόμ
Δευτέρα 18/07/2022 - 12:25
Κοινοποίηση στα Social Media

Για τις απεργειακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, στο κανάλι TV100 και αποσαφήνισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τα επιδόματα και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι με νομοθετική ρύθμιση έχει διασφαλιστεί σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, πλέον του ενιαίου μισθολογίου από το 2016, καθώς και τα επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών και θέσης ευθύνης, εκείνοι συνεχίζουν ένα μπαράζ παράνομων απεργειακών κινητοποιήσεων.

Ο κ. Ξιφαράς συνέχισε αναφέροντας αναλυτικά όλες τις ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κυβέρνησης συνολικά, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με το μέγιστο δυνατό όφελος για τους εργαζόμενους. Σημείωσε, επίσης, ότι εφόσον οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρέχουν τις διαδικασίες για να λυθεί το ζήτημα με τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας εντός του Ιουλίου, παραδόξως εντείνουν απεργειακές κινητοποιήσεις.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι εφόσον οι απεργειακές κινητοποιήσεις έχουν χαρακτηριστεί παράνομες με δικαστική απόφαση, οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ θα λάβουν εξώδικο που θα τους ενημερώνει για την παρακώλυση του συγκοινωνιακού έργου και για τις ευθύνες που φέρουν απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Δήλωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που διπλασίασε τον αριθμό τον λεωφορείων που κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη και φροντίζει καθημερινά για την ομαλή διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου, πάντοτε με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας, εστίασε στην αναγκαιότητα να ενημερωθούν οι πολίτες όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, αλλά και για τις υποχρεώσεις τους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποκλιμάκωση της κατάστασης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) κάνει λόγο για κυβερνητικό «τρικ». Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με το "τρικ" της νομοθετικής ρύθμισης, συνέχισης καταβολής των αποδοχών των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, οι οποίες προέκυπταν μέσω της νόμιμης χορήγησης των επιδομάτων, θέσης ευθύνης και ανθυγιεινής εργασίας, επιχειρεί η Κυβέρνηση και η διορισμένη Διοίκηση του ΟΑΣΘ, να εξαπατήσει και να κοροϊδέψει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, με σκοπό την αναστολή των ήδη αποφασισμένων και προγραμματισμένων για το επόμενο χρονικό διάστημα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ως δήθεν θεματοφύλακας της νομιμότητας, η Κυβέρνηση νομοθετεί την επιστροφή αποδοχών, οι οποίες με εντολή της παράνομα παρακρατήθηκαν.

Επαναφέρει δηλαδή η Κυβέρνηση, μέσω των προαναφερόμενων επιδομάτων, αποδοχές, οι οποίες επί σειρά ετών και ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας καταβάλλονταν στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ.

Αποδοχές, οι οποίες αποτέλεσαν και αποτελούν πλέον όρο της ατομικής σύμβασης των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ και δεν μπορούν, χωρίς την συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη τους, να περικοπούν».

PreviousNext