Τροχοί & TIR

Σύντομα η Ελλάδα μέλος της Roadpol

Το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία Αυτοκινητόδρομων (Roadpol) ήταν μεταξύ των συζητήσεων που είχε το μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οδικής Αστυνόμευσης του Δικτύου, Ιωά
Δευτέρα 18/07/2022 - 13:41
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ROADPOL
Φωτό: ROADPOL

Το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία Αυτοκινητόδρομων (Roadpol) ήταν μεταξύ των συζητήσεων που είχε το μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οδικής Αστυνόμευσης του Δικτύου, Ιωάννης Μαυρόχαννας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα.

Ο κ. Μαυρόχαννας, ο οποίος είναι Αρχηγός Τροχαίας στην Κύπρο συμμετείχε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια και Ψηφιοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο κ. Μαυρόχαννας πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Διευθυντή Τροχαίας Ελλάδος, Βασίλειο Κωστούλα, και τον Διευθυντή Τροχαίας Αθηνών, Σπυρίδωνα Λιάσκο, εξηγώντας την αποστολή και τις αξίες της ROADPOL καθώς και τα οφέλη μιας πιθανής μελλοντικής ένταξης της Ελλάδας στη Roadpol και για τα δύο μέρη. Τη συνάντηση υποστήριξε ο Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε., η οποία δεν μετέχει στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία Αυτοκινητόδρομων (Roadpol).

Το συνέδριο

Το κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν η πανεπιστημιακή έρευνα για τις νέες τεχνολογίες, τα τροχαία ατυχήματα και την τεχνολογία, το όραμα για τις μελλοντικές μεταφορές, τις υποδομές και τις λύσεις.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν σημαντικά πρόσωπα, όπως δύο υπουργοί, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Διευθυντής της Τροχαίας Ελλάδας και μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Συνολικά 300 συμμετέχοντες πήραν μέρος στην εκδήλωση. Οι εισηγητές και οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, μηχανικοί (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και πληροφορικής) και φοιτητές, που ασχολούνταν με την έρευνα για την οδική ασφάλεια και προέρχονταν από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, δηλαδή Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αγγλία, Κίνα, Ιαπωνία , Μέση Ανατολή, Αφρική, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επόμενοι έλεγχοι της Roadpol

Στο μεταξύ, η Roadpol ανακοίνωσε τους επόμενους ελέγχους που θα διεξαχθούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και αφορούν:

- Τον Αύγουστο από 8 έως 14 οι έλεγχοι θα είναι επικεντρωμένοι στην τήρηση του ορίου ταχύτητας.

- Τον Σεπτέμβριο, την εβδομάδα 16 έως 22 οι έλεγχοι θα είναι επικεντρωμένοι στην τήρηση των συστημάτων ασφαλείας.

- Τον Οκτώβριο από 11 έως 16 οι έλεγχοι θα είναι επικεντρωμένοι αποκλειστικά στη νομιμότητα της κυκλοφορίας των φορτηγών και των λεωφορείων, με έμφαση στους κανόνες του καμποτάζ (cabotage) και των ωρών οδήγησης/ ανάπαυσης.

- Και, τέλος, τον Δεκέμβριο από 5 έως 11, η αστυνομία θα ελέγχει τους οδηγούς για τυχόν κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

PreviousNext