Τροχοί & TIR

Λιμάνι Πάτρας: Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Η Πατρινή ομάδα Pop2See επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Παναγιώτη Γ. Αναστασόπουλο. Σκοπός της συνάντησης ή
Τρίτη 23/01/2024 - 10:36
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Λιμάνι Πάτρας
φωτό: Λιμάνι Πάτρας

Η Πατρινή ομάδα Pop2See επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Παναγιώτη Γ. Αναστασόπουλο. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο τρόπος που τα κτίρια του ΟΛΠΑ μπορούν να γίνουν προσβάσιμα σε ανθρώπους με αναπηρία όρασης.

Το λιμάνι της Πάτρας θα αποτελεί σύντομα το πρώτο λιμάνι της χώρας, που θα είναι απόλυτα τεχνολογικά προσβάσιμο σε άτομα με δυσκολία στην όραση. Θα έχει τη δυνατότητα ένας τυφλός επιβάτης, αξιοποιώντας την τεχνολογία και χωρίς την ανάγκη συνοδού, να μπορεί να επιβιβαστεί και να αποβιβαστεί από ένα πλοίο και να περιηγηθεί απρόσκοπτα σε όλες τις υπηρεσίες του λιμένα.

Η Pop2See είναι μία καινοτόμος τεχνολογική πρωτοβουλία, με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό, αφοσιωμένη στη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία όρασης. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η ομάδα δημιουργεί και αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις που στοχεύουν στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία όρασης, παρέχοντάς τους αυτονομία και ιδιωτικότητα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε. είχε στηρίξει το Pop2See το 2022, όταν η ομάδα λειτουργούσε ως μαθητική ομάδα ρομποτικής. Σε εκείνη την περίοδο, συμμετείχαν επιτυχώς σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων στη Λάιντεν της Ολλανδίας και την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) στο Ντορτμουντ της Γερμανίας, όπου κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο.

Σήμερα, προχωρούν ένα ακόμη επίπεδο τη συνεργασία τους και όχι μόνο στηρίζουν έμπρακτα την τυφλή κοινότητα, αλλά επιταχύνουν τη μετατροπή του λιμανιού της Πάτρας σε ένα «έξυπνο» και προσβάσιμο σε τυφλούς επιβατικό κέντρο για την διεθνή κι εγχώρια ακτοπλοΐα.

PreviousNext