Εξαιτίας εκδήλωσης έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός), η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς αποφάσισε τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα για τα οχήματα που κινούνται στα εξής οδικά δίκτυα:
- Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 28ο χλμ.,
- Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) από το 17⁰ έως το 48⁰ χλμ.
- Στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Άργους Ορεστικού, από Νόστιμο έως και Άγιο Ηλία και προς τα όρια του νομού Κοζάνης από το Ζευγοστάσιο έως και Καστανόφυτο, και από Λάγκα έως Βράχο.
Υπενθυμίζεται ότι ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, ενώ ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης, δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου.
Προσοχή απαιτείται στο σημείο στάθμευσης του οχήματος για την τοποθέτηση των αλυσίδων. Θα πρέπει να είναι ασφαλές και να μην δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία.
Στη Θεσσαλονίκη
Επίσης, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση) από την 02.30΄ ώρα της 07/04/2025 και μέχρι νεωτέρας, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό (02) Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω του λοιπού οδικού δικτύου.
Στη Ροδόπη
Από τις 08:00 σήμερα το πρωί (07-04-2025) και για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διότι υπάρχει κίνδυνος εκτροπής και πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων ανάλογων αντιολισθητικών μέσων στο παρακάτω οδικό δίκτυο:
α) από το 10ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Νέας Σάντας – Δερείου,
β) από το 5ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Δαρμένης – Εσοχής
γ) από το 10ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Νέας Σάντας – Κέχρου,
δ) Επαρχιακή Οδό από οικισμό Κάρδαμου έως οικισμό Κύμης και άνω και
ε) Επαρχιακή Οδό από οικισμό Οργάνης έως οικισμό Σμιγάδας και άνω.
Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους κατά τη χρήση των αντιολισθητικών μέσων, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.