Τροχοί & TIR

Με νέες τιμές αποζημίωσης το μεταφορικό ισοδύναμο για καύσιμα στα νησιά. Δικαιούχοι τώρα και οι εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.α.

Αυξημένο θα είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) που θα λάβουν οι δικαιούχοι με έδρα στα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο, ενώ στους δικαιούχους προστίθενται οι εκπαιδευτικοί, ιατρο
Πέμπτη 05/10/2023 - 12:56
Κοινοποίηση στα Social Media

Αυξημένο θα είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) που θα λάβουν οι δικαιούχοι με έδρα στα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο, ενώ στους δικαιούχους προστίθενται οι εκπαιδευτικοί, ιατροί, στρατιωτικοί κ.α. που υπηρετούν σε αυτά τα νησιά.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρο, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδο, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Οθωνοί, Οινούσσες, Παξοί, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμο, αναδρομικά από 1-01-2023 έως 31-12-2023.

Καύσιμα και τιμές

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του Α.ΝΗ.ΚΟ. (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων -Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων) είναι η Βασική Τιμή Αποζημίωσης (ΒΤ) και ο Συντελεστής Νησιωτικότητας (ΣΝ), όπως ορίζονται κατωτέρω.

Η Βασική Τιμή Αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ. καθορίζεται με βάση τις κάτωθι παραμέτρους:

α. Τη διαφορά τιμής χονδρικής πώλησης μεταξύ του Ν. Αττικής και κάθε άλλου νησιωτικού Νομού της χώρας.

β. Το κόστος μεταφοράς εντός του νησιωτικού Νομού.

γ. Τη μεσοσταθμική τιμή χονδρικής πώλησης στο νησιωτικό Νομό προ Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

δ. Τη μεσοσταθμική τιμή χονδρικής πώλησης στο Ν. Αττικής προ ΦΠΑ.

ε. Τον αριθμό των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων που υφίστανται σε κάθε νησί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ανάπτυξης.

Η Βασική Τιμή Αποζημίωσης του Α.ΝΗ.ΚΟ. ορίζεται ως εξής:

α. 0,13 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «αμόλυβδης βενζίνης(unleaded)» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

β. 0,06 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «αμόλυβδης βενζίνης(unleaded)» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

γ. 0,11 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «πετρελαίου κίνησης (diesel)» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

δ. 0,05 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «πετρελαίου κίνησης (diesel)» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

ε. 0,07 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «Υγραερίου κίνησης (autogas)» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

στ. 0,05 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «Υγραερίου κίνησης (autogas)» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

ζ. 0,07 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «πετρέλαιο θέρμανσης (diesel θέρμανσης) κατ’ οίκον» σε νησιά που δεν διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

η. 0,05 ευρώ ανά λίτρο για τις ποσότητες «πετρέλαιο θέρμανσης (diesel θέρμανσης) κατ’ οίκον» σε νησιά που διαθέτουν μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Για την πιστοποίηση των δικαιούχων, φυσικών και νομικών προσώπων, εφαρμογή έχει η με αριθμ. 4111.08-01/2194 απόφαση των υπ. Οικονομικών και Ναυτιλίας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5816/Β/5-10-23.

PreviousNext