Τροχοί & TIR

Με τα τρακτέρ αύριο στον Ε-65 οι αγρότες της Καρδίτσας

Μετά από μια εβδομάδα με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, τα προβλήματα παραμένουν και η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει ζητηθεί δεν έχει γίνει ακόμα, όπως ενημέρωσε το διοικητικό συμ
Τρίτη 12/12/2023 - 15:26
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Μετά από μια εβδομάδα με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, τα προβλήματα παραμένουν και η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει ζητηθεί δεν έχει γίνει ακόμα, όπως ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Ν. Καρδίτσας σε συνέντευξη τύπου, γνωστοποιώντας ότι καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να κάνουν το επόμενο αγωνιστικό βήμα, βγάζοντας τα τρακτέρ αύριο, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 12.00 μ. στον Ε-65 (κόμβο Καρδίτσας). 

Παράλληλα η ΕΟΑΣΚ κάλεσε συναδέλφους της και το λαό της Καρδίτσας να συμμετέχει το Σάββατο 16/12 και ώρα 12.00’ στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, το οποίο διοργανώνουν οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, οι επιτροπές πληγέντων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, “που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ”, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου.

Οι αγρότες παράλληλα, ζητούν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες, που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό  πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουν να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Πηγή: ertnews.gr

PreviousNext