Τροχοί & TIR

Μεταφορικό Ισοδύναμο. Γιατί μένουν απλήρωτοι οι επιχειρηματίες. Επηρεάζονται και οι Μεταφορικές

Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων.
Σάββατο 28/09/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Εκατοντάδες επιχειρηματίες της Κρήτης και άλλων νησιών της χώρας δεν έχουν λάβει το μεταφορικό ισοδύναμο για αιτήσεις που έχουν υποβάλλει ήδη από τις αρχές του 2023.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση επηρεάζει άμεσα τις εμπορικές/ παραγωγικές εταιρείες που διακινούν τα προϊόντα τους με ίδια μέσα, ενώ έμμεσα επηρεάζονται και τα πρακτορεία μεταφορών, τα οποία συχνά καλούνται να παράσχουν πιστώσεις στους πελάτες τους μέχρι να λάβουν το μεταφορικό ισοδύναμο που τους αναλογεί σύμφωνα με τις αιτήσεις τους.

Υπεύθυνο για την καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι το υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤ News, αιτιολογεί τις καθυστερήσεις στην ανάγκη διεξαγωγής επαναληπτικών ελέγχων σ’ ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων με αιτούμενα ποσά άνω των 2.000 ευρώ.

Κατά το ΕΡΤ News που επικαλείται πηγές του υπ. Ναυτιλίας, παρατηρήθηκαν μεγάλες υπερβάσεις στα αιτούμενα ποσά που θεωρούνται ενδείξεις καταστρατήγησης του μέτρου. Εντοπίστηκαν δηλαδή αιτούμενα ποσά που αφορούν σε αποστολές προϊόντων η ποσότητα και η αξία των οποίων δεν συνάδει με τον τζίρο των επιχειρήσεων, όπως δηλώθηκε στην εφορία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δόθηκε εντολή επανελέγχου όλων των αιτήσεων με αιτούμενα ποσά πάνω από 2.000 ευρώ.

φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Στο σημείο αυτό, να προσθέσουμε ότι κάθε αίτηση καταγράφεται αρχικά στο Πληροφοριακό Σύστημα (http://metaforikoisodynamo.gr/) της Δράσης, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ). Η διαδικασία ελέγχου σώρευσης, επιλεξιμότητας και διοικητικών ελέγχων των επιχειρήσεων, όπως και οι ενέργειες ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων διενεργούνται από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ). Οι ενέργειες πληρωμής των δικαιούχων πραγματοποιούνται από τη Διαχειριστική Αρχή, δηλαδή τη ΓΓΑΙΝΠ.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ), στο πλαίσιο της παρακολούθησης της επίδρασης του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις τιμές των προϊόντων, αναλαμβάνει τη δειγματοληψία τελικών τιμών καταναλωτικών προϊόντων λιανικού εμπορίου ανά κατηγορία και μέγεθος νησιωτικής επιχείρησης, καθώς επίσης και τη διασταύρωση των στοιχείων Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) που υποβάλουν οι δικαιούχοι του μέτρου, παρέχοντας τα απαραίτητα δεδομένα στο πληροφοριακό σύστημα της Δράσης.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο για το έτος 2023 έχει οριστεί στα 40 εκ. ευρώ και αφορά στην ενίσχυση του κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, προκειμένου αυτό να εξισωθεί με το κόστος που θα ίσχυε αν οι μεταφορές αυτές γίνονταν με τα χερσαία μέσα μεταφοράς και για την ίδια απόσταση.

PreviousNext