Τροχοί & TIR

Νέα διαμαρτυρία κατά της Tesla

Αντιδρώντας στο σχέδιο της Tesla να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Grünheide πλησίον του Βερολίνου
Παρασκευή 10/05/2024 - 16:14
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Tesla
φωτό: Tesla

Σε μαζική διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα Γερμανοί πολίτες και ακτιβιστές, αντιδρώντας στο σχέδιο της Tesla να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Grünheide πλησίον του Βερολίνου.

Όπως ανέφερε ο τοπικός ραδιοσταθμός rbb υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των φυσικών αποθεμάτων νερού της περιοχής εξαιτίας της υπερκατανάλωσης που απαιτεί η λειτουργία του εργοστασίου. Παράλληλα, αντιδρούν σε κάθε επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που θα έχει ως συνέπεια την κοπή δέντρων του δάσους που περιβάλλει το «Gigafactory» της Tesla.

Μετά την τελευταία αργία χθες, Πέμπτη, η αυτοκινητοβιομηχανία διέκοψε την παραγωγή και για σήμερα, Παρασκευή. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο rbb ότι η παύση παραγωγής είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες και δεν συνδέεται με τις διαμαρτυρίες. Η αστυνομία είπε ότι οι διαδηλώσεις διεξήχθησαν ειρηνικά, μετά από την εμπρηστική επίθεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο τον Μάρτιο, η οποία είχε προκαλέσει ανησυχίες ότι ορισμένοι διαδηλωτές θα μπορούσαν να καταφύγουν στη βία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών είχε επίσης διαδηλώσει μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο του Βρανδεμβούργου στο Πότσνταμ, αποκαλώντας την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σύμβολο του «καπιταλισμού αυτοκινήτων με πράσινο πέπλο».

Το «Gigafactory» της Tesla κοντά στο Βερολίνο, το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της εταιρείας που άνοιξε το 2022, χαιρετίστηκε από τοπικούς και εθνικούς φορείς και χαρακτηρίστηκε σημαντικό για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής και την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι ήταν επικριτικοί για το έργο λόγω της κατανάλωσης νερού και της ανάγκης να κοπούν μεγάλες δασικές εκτάσεις. Λόγω της πτώσης των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla ανακοίνωσε πρόσφατα παγκόσμιες περικοπές στο εργατικό δυναμικό της, οι οποίες θα επηρεάσουν επίσης εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο στο Grünheide.

PreviousNext