Τροχοί & TIR

Παροχή ρεύματος στα πλοία από την ξηρά

Η εγκατάσταση θα τεθεί σε λειτουργία το 2026 και περιλαμβάνει δύο σταθερούς σταθμούς παροχής ρεύματος στην ξηρά συνολικής ισχύος 5 MW κυρίως για τα νέα πλοία ro-ro της Grimaldi.
Πέμπτη 30/05/2024 - 12:39
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Port of Antwerp
φωτό: Port of Antwerp

Η Euroterminal, ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός πολλαπλών χρήσεων της Ευρώπης και ένας από τους 24 τερματικούς σταθμούς του Ομίλου Grimaldi εγκαθιστά την πρώτη σύνδεση ρεύματος στην ξηρά για πλοία στο Βέλγιο. 

Πρόκειται για μια επένδυση που θα επιτρέπει στα αγκυροβολημένα πλοία να συνδέονται στο τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μιας «πρίζας» στην αποβάθρα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2, οξειδίων του αζώτου, οξειδίων του θείου και σωματιδίων, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος για πράσινα λιμάνια.

Η εγκατάσταση θα τεθεί σε λειτουργία το 2026 και περιλαμβάνει δύο σταθερούς σταθμούς παροχής ρεύματος στην ξηρά συνολικής ισχύος 5 MW κυρίως για τα νέα πλοία ro-ro της Grimaldi. 

Η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι 100% πράσινη, καθώς θα παράγεται αρχικά από τις 3 ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στον τερματικό σταθμό και λειτουργούν από την Wind aan de Stroom. Επιπλέον, περισσότερη χωρητικότητα θα παραχθεί από ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του πολυεπίπεδου γκαράζ στάθμευσης του τερματικού σταθμού και από δύο επιπλέον ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στον τερματικό σταθμό. Η παραγόμενη πράσινη ενέργεια θα αποθηκευτεί σε ένα μεγάλο σύστημα μπαταρίας για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι υπάρχουν ήδη αρκετά σημεία σύνδεσης για ηλεκτρική ενέργεια σε αποβάθρες, τα οποία είναι διαθέσιμα για φορτηγίδες και ρυμουλκά, ενώ στο Zeebrugge η ηλεκτρική ενέργεια στην αποβάθρα θα είναι διαθέσιμη για κρουαζιερόπλοια από το 2026. Το λιμάνι της Αμβέρσας-Μπρυζ δεσμεύεται επίσης να παρέχει ενέργεια από την ξηρά για τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έως το 2028.

PreviousNext