Τροχοί & TIR

Περιορισμοί στο λιμάνι Μυτιλήνης λόγω αφθώδους πυρετού

Τα μέτρα που εφαρμόζονται.
Δευτέρα 30/03/2026 - 14:35
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Περ. Βορείου Αιγαίου
φωτό: Περ. Βορείου Αιγαίου

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού και σε ό,τι αφορά στη διακίνηση ζωοτροφών από και προς τη νήσο Λέσβο εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού: 

1. απαγορεύεται η έξοδος ζωοτροφών από το νησί,

2. η μεταφορά ζωοτροφών στη Λέσβο επιτρέπεται αποκλειστικά με ασυνόδευτα οχήματα-πλατφόρμες μεταφορικών εταιρειών, ή σε περίπτωση διακίνησης / εισαγωγής ζωοτροφών από άλλες χώρες της ΕΕ / τρίτες χώρες, με φορτηγά πλοία,

3. κάθε ασυνόδευτο όχημα-πλατφόρμα απολυμαίνεται στον Επιβατικό και Εμπορικό Λιμένα Μυτιλήνης καθολικά σε όλη την επιφάνειά του τόσο πριν την επιβίβασή τον στο πλοίο, όσο και κατά την επιστροφή του στο Λιμάνι της Μυτιλήνης. Ο τράκτορας που θα παραλάβει/παραδώσει το ασυνόδευτο όχημα- πλατφόρμα απολυμαίνεται σε κάθε είσοδό του στο λιμάνι. Κάθε όχημα (τράκτορας και πλατφόρμα) λαμβάνει βεβαίωση απολύμανσης από το Λιμενικό σε κάθε μετακίνησή του. Η απολύμανση διενεργείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται στο ανωτέρω 4° σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ.

4. Το όχημα (τράκτορας και πλατφόρμα) μεταφέρει τις ζωοτροφές από το λιμάνι αποκλειστικά σε επιχειρήσεις ζωοτροφών χωρίς ενδιάμεση στάση.

5. Απαγορεύεται η απευθείας μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι προς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

6. Το όχημα (τράκτορας και πλατφόρμα) απολυμαίνεται σε τουλάχιστον ένα εκ των κεντρικών σημείων απολύμανσης του νησιού αμέσως μετά την έξοδο του από το λιμάνι και πριν την άφιξη στην επιχείρηση ζωοτροφών.

7. Σε περίπτωση που το ασυνόδευτο όχημα-πλατφόρμα καλύπτεται με μουσαμάδες αυτοί καλύπτουν τη συνολική επιφάνεια. 

8. Αν παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ζωοτροφών κάποιο εκ των λοιπών λιμανιών του νησιού (Πέτρας, Σιγρίου) εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα με τα προαναφερόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές και επιθεώρηση των Εποπτών Κυκλοφορίας Ζωοτροφών για την επιβεβαίωση τήρησης των ανωτέρω αναφερόμενων προδιαγραφών. 

9. Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών της Λέσβου, γνωστοποιούν εγγράφως στους αρμόδιους κατά περίπτωση Επόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών (της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας ή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων) την πρόθεσή τους να μεταφέρουν ζωοτροφές προς το νησί της Λέσβου, τουλάχιστον 24 ώρες πριν λάβει χώρα η μεταφορά τους προς το νησί. Στο έγγραφο γνωστοποίησης καταγράφεται η προμηθεύτρια εταιρεία, το είδος και η ποσότητα των ζωοτροφών που θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις τους. 

10. Κατά τα λοιπά, οι επιχειρήσεις ζωοτροφών (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών εταιρειών και των αγροτών) εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις.

PreviousNext