Τροχοί & TIR

Περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη: Η Δανία ενισχύει τα μέτρα, η Σουηδία επεκτείνει τους ελέγχους

Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Κυριακή 13/10/2024 - 08:45
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Η αστυνομία της Δανίας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες εντός και γύρω από τα σύνορα. Η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, επέλεξε να παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους για άλλους έξι μήνες.

Η απόφαση να ενισχυθούν οι προσπάθειες της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε περιοχές κοντά στα σύνορα ελήφθη ως απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο εκρήξεις κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη και πυροβολισμοί που κατευθύνθηκαν κατά του ισραηλινού φυλακίου στη Στοκχόλμη.

«Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατική απειλή κατά της Δανίας είναι σοβαρή. Παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση, αξιολογούμε τη σημασία της στο συνολικό τοπίο των απειλών και εφαρμόζουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε συνεχή βάση», αναφέρει ο Peter Ekebjærg, επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση των δανικών αρχών.

Οι ενισχυμένες προσπάθειες της αστυνομίας θα επικεντρωθούν στην πρόληψη εγκλημάτων που αποτελούν απειλή για άτομα και θα πραγματοποιηθούν μέσω τυχαίων ελέγχων σε οχήματα και ταξιδιώτες στα σύνορα με τη Σουηδία και τη Γερμανία.

«Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο και η αναγκαιότητα θα αξιολογείται συνεχώς», τονίζεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι Σουηδοί επεκτείνουν τους ελέγχους

Με τη σειρά του, το σουηδικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επέκτεινε τους συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα εσωτερικά σύνορα - χερσαία, εναέρια και θαλάσσια. Η Σουηδία αιτιολογεί την απόφασή της αυτή επικαλούμενη τη σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που προκαλούν τα πρόσφατα τρομοκρατικά γεγονότα και η σοβαρή εγκληματικότητα που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ομάδων και συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι έλεγχοι επρόκειτο αρχικά να λήξουν στις 11 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα παρατάθηκαν έως τις 11 Μαΐου 2025.

Πηγή: trans.info

PreviousNext