Τροχοί & TIR

Πέτυχαν μερική αποζημίωση οι Δανοί αυτοκινητιστές

Μετά από αρκετές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, οι Δανοί αυτοκινητιστές πέτυχαν να λάβουν 40 εκ. ευρώ (300 εκ. κορώνες) ως αποζημίωση για τον «πράσινο φόρο» (green tax) που επέβαλε η κυβέρνηση της
Δευτέρα 04/09/2023 - 10:48
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά από αρκετές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, οι Δανοί αυτοκινητιστές πέτυχαν να λάβουν 40 εκ. ευρώ (300 εκ. κορώνες) ως αποζημίωση για τον «πράσινο φόρο» (green tax) που επέβαλε η κυβέρνηση της Δανίας με ισχύ από 01/01/23 για όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αν και ο «πράσινος φόρος» αφορά σε όλα τα φορτηγά με πινακίδες Δανίας, η παραπάνω αποζημίωση αφορά στα ΦΔΧ ως αποτελέσματα των έντονων διαμαρτυριών των αυτοκινητιστών ΔΧ.

Ο «πράσινος φόρος» δεν ενσωματώθηκε στα διόδια -αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι το 2030- αλλά υπολογίζεται με βάση τα τονοχιλιόμετρα, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα ΦΔΧ που εκτελούν πολλαπλάσια έμφορτα χιλιόμετρα τον χρόνο. Επιπλέον, ο φόρος διαφοροποιείται και με την παλαιότητα (εύρω) των οχημάτων.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, του τρόπου δηλαδή υπολογισμού του «πράσινου φόρου» η συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιοκτητών ΦΔΧ της Δανίας δήλωσε ότι η αποζημίωση των 40 εκ. ευρώ είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό των εξόδων μας».

Πάντως, για μας τους Έλληνες αυτοκινητιστές, η παραπάνω είδηση έχει τη σημασία ότι και οι Δανοί ακόμη, για να πετύχουν ένα αίτημα έκαναν αγώνα πολλών μηνών.

PreviousNext