Πέτυχαν μερική αποζημίωση οι Δανοί αυτοκινητιστές

Δευ, 04/09/2023 - 10:48

Μετά από αρκετές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, οι Δανοί αυτοκινητιστές πέτυχαν να λάβουν 40 εκ. ευρώ (300 εκ. κορώνες) ως αποζημίωση για τον «πράσινο φόρο» (green tax) που επέβαλε η κυβέρνηση της Δανίας με ισχύ από 01/01/23 για όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αν και ο «πράσινος φόρος» αφορά σε όλα τα φορτηγά με πινακίδες Δανίας, η παραπάνω αποζημίωση αφορά στα ΦΔΧ ως αποτελέσματα των έντονων διαμαρτυριών των αυτοκινητιστών ΔΧ.

Ο «πράσινος φόρος» δεν ενσωματώθηκε στα διόδια -αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι το 2030- αλλά υπολογίζεται με βάση τα τονοχιλιόμετρα, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα ΦΔΧ που εκτελούν πολλαπλάσια έμφορτα χιλιόμετρα τον χρόνο. Επιπλέον, ο φόρος διαφοροποιείται και με την παλαιότητα (εύρω) των οχημάτων.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, του τρόπου δηλαδή υπολογισμού του «πράσινου φόρου» η συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιοκτητών ΦΔΧ της Δανίας δήλωσε ότι η αποζημίωση των 40 εκ. ευρώ είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό των εξόδων μας».

Πάντως, για μας τους Έλληνες αυτοκινητιστές, η παραπάνω είδηση έχει τη σημασία ότι και οι Δανοί ακόμη, για να πετύχουν ένα αίτημα έκαναν αγώνα πολλών μηνών.