Τροχοί & TIR

Πράσινοι Επίναυλοι από Grimaldi. Νέα αύξηση στη γραμμή της Ιταλίας

Επίναυλος ανά μέτρο και ανά γραμμή
Τρίτη 21/11/2023 - 10:34
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Grimaldi
φωτό: Grimaldi

Σημαντική αύξηση θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών διεθνών μεταφορών που χρησιμοποιούν τη γραμμή της Ιταλίας είτε από Πάτρα είτε από Ηγουμενίτσα.

Ο όμιλος Grimaldi ενημερώνει ότι οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από 1-1-24 για τα φορτηγά και τα ασυνόδευτα και θα φτάνουν μέχρι 8,5 ευρώ το μέτρο ανάλογα με τη γραμμή.

Ο νέος επίναυλος επιβάλλεται στο πλαίσιο της οδηγίας 2023/959 της 5/6/23 που αναφέρεται στο σύστημα φορολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη βάση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που σημαίνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να αντισταθμίζουν τις εκπομπές CO2 αγοράζοντας δικαιώματα εκπομπών ρύπων, πλην όμως αυτό το κόστος της αγοράς μετακυλίεται στους πελάτες των ναυτιλιακών εταιρειών, όπως είναι οι ιδιοκτήτες των φορτηγών.

Επίναυλος ανά μέτρο και ανά γραμμή

Όπως έγινε γνωστό, ο επίναυλος στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα θα είναι 8,5 ευρώ ανά μέτρο. Στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Μπρίντεζι θα είναι 4,50 ευρώ, στη γραμμή Πάτρα-Βενετία θα είναι 8,50 ευρώ, στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Βενετία 8,50 ευρώ, στη γραμμή Πάτρα-Μπάρι 4,50 ευρώ και στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Μπάρι 4,50 ευρώ.

Έτσι, η αύξηση των 8,50 ευρώ/ μέτρο για τους συρμούς των 16,5 μέτρων σημαίνει επιπλέον κόστος 140,25 ευρώ ή 280,5 ευρώ με την επιστροφή.

Το κρίσιμο βέβαια ερώτημα είναι αν η Μεταφορική θα μπορέσει με τη σειρά της να μετακυλίσει αυτή την αύξηση στον πελάτη.

PreviousNext