Τροχοί & TIR

Προεξοφλήσεις των επιταγών από τις τράπεζες και όχι παρατάσεις – Αυστηρότερα τα κριτήρια δανεισμού

Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τις επιταγές που τους προσκομίζονται από το
Παρασκευή 23/07/2021 - 10:03
Κοινοποίηση στα Social Media

Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τις επιταγές που τους προσκομίζονται από τον κομιστή σε ποσοστό 80% επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με αφορμή και τη νέα παράταση των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 που προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι οι συνεχείς παρατάσεις δεν επιλύουν το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, καθώς διογκώνουν το ιδιωτικό χρέος και εντέλει δεν εξυπηρετούν ούτε τους εκδότες ούτε τους κομιστές των επιταγών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, οι ανεξόφλητες επιταγές μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα ντόμινο λουκέτων στην αγορά, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα ριζικά και όχι αποσπασματικά.

Η θέσπιση μηχανισμού εγγυήσεων του Δημοσίου θα λύσει άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας και βεβαίως τα ποσά των εγγυήσεων μπορούν σίγουρα να αναζητηθούν μέσω σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Αυστηρότερα τα κριτήρια τραπεζικού δανεισμού

Στο μεταξύ έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) αποκαλύπτει ότι έγιναν αυστηρότερα τα κριτήρια των τραπεζών για δανεισμό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis μεταξύ 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2021, με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης μέσω διαδικτύου, σε δείγμα 218 επιχειρήσεων – μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα καταγράφει αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο, όπως διαπιστώνει το 32% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 8% που διαπιστώνουν χαλάρωση των κριτηρίων.

Το 30% διαπιστώνει ότι τα κριτήρια έχουν παραμείνει κατά βάση αμετάβλητα, ενώ περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν εκφέρει γνώμη για το θέμα, ενδεχομένως επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν στον Τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότησή τους. Παράλληλα, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος (47%) δηλώνουν ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για τη χορήγηση δανείων, που έχουν απορριφθεί, έχει παραμείνει αμετάβλητος, ενώ αύξηση διαπιστώνουν το 7% και μείωση το 13%.

PreviousNext