Αναρτήθηκε σήμερα, Παρασκευή 08/10/21, στη διαύγεια η διακήρυξη του μεγάλου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας - τιμής, ανά Τμήμα, για την επιλογή Αναδόχου που θα αναλάβει την προμήθεια λεωφορείων και των παρελκομένων τους, με σκοπό την Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια 770 λεωφορείων από τα οποία 120 θα είναι 12άρια υβριδικά (ηλεκτροκίνητα – πετρελαιοκίνητα), 200 θα είναι 12άρια φυσικού αερίου, 100 θα είναι αρθρωτά 18μετρα φυσικού αερίου, 100 θα είναι ηλεκτρικά 12άρια με ελάχιστη αυτονομία 135 χιλιομέτρων και 250, επίσης, ηλεκτρικά 12άρια με αυτονομία 180 χιλιομέτρων.

Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια παρελκομένων (φορτιστών βραδείας φόρτισης και ταχυφορτιστών) για τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Το συνολικό ύψος της προμήθειας ανέρχεται στα 383.494.800 ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι η Δευτέρα 08/11/2021, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει τέσσερις μέρες αργότερα, στις 12/11/21.

Στο μεταξύ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για κάθε κατηγορία λεωφορείων. Στο εκτενές ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει στο περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR θα γίνει η επισήμανση των τεχνικών χαρακτηριστικών που καλύπτουν και δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές των Ευρωπαίων ή των Κινέζων κατασκευαστών. Να σημειώσουμε ότι στον διαγωνισμό θα πάρουν μέρος τουλάχιστον τέσσερις Κινέζοι κατασκευαστές που προσφέρουν ηλεκτρικά λεωφορεία.