Τροχοί & TIR

Το πρώτο τάνκερ στην Αλεξανδρούπολη με υγροποιημένο αέριο για τη Βουλγαρία

Οι ειδικές εγκαταστάσεις του terminal είναι ικανές να δεχτούν μέχρι 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Πέμπτη 10/10/2024 - 12:10
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: novinite.com
φωτό: novinite.com

Λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη της επιχειρησιακής του δραστηριότητας, το νέο Terminal του λιμένα Αλεξανδρούπολης δέχτηκε το πρώτο τάνκερ με φορτίο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ενεργειακής χωρητικότητας 1 εκατομμυρίου MWh.

Το τάνκερ ανήκει στη γνωστή γαλλική εταιρεία TotalEnergies και το φορτίο προορίζεται για τη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η TotalEnergies έχοντας κερδίσει σχετικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς πρόκειται να στείλει στην Αλεξανδρούπολη ακόμη δύο τάνκερ με τα ίδια φορτία.

Το υγροποιημένο αέριο εκφορτώνεται και αποθηκεύεται στις ειδικές εγκαταστάσεις του terminal ικανές να δεχτούν μέχρι 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Bulgargaz έχει κρατήσει χώρο για 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου για χρονική διάρκεια 10 ετών. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλγαρία κατέχει ποσοστό 20% του νέου terminal της Αλεξανδρούπολης.

Αυτή η δραστηριότητα αναμένεται να δώσει νέα μεγάλη ώθηση στην κερδοφορία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης που ήδη ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση εσόδων κατά 35,46% για το έτος 2023.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του λιμένα ανήλθε, το 2023, στα 2,92 εκατ. ευρώ, έναντι 1,69 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή αύξηση 35,46%.

«Το 2024 αναμένεται αύξηση των εσόδων της εταιρείας, η οποία θα βασιστεί στην προσπάθεια για διεύρυνση των πελατών και εκμετάλλευσης της περιουσίας της εταιρείας», όπως υποστηρίζει η νέα, υπό τον Πρόεδρο Παναγιώτη Σταμπολίδη του ΤΑΙΠΕΔ διοίκηση.

«Η πορεία της εταιρείας κρίνεται ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαμορφούμενες συνθήκες της αγοράς, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν τα γεγονότα σε Ουκρανία και Ισραήλ», αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Η όποια αύξηση των εσόδων, πάντως, το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με δεδομένο ότι φέτος δεν έγινε τόσο μεγάλη χρήση του λιμανιού από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και γενικότερα του ΝΑΤΟ, θα οφείλεται στη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του ομίλου Κοπελούζου και της GASTRADE, αφού μπήκε στην τελική ευθεία και ξεκίνησε να λειτουργεί εμπορικά το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησής του, προγραμματίζονται έργα, ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για:

-την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου ναυσιπλοΐας του λιμένα και

-για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό.

Πηγή: evros-news.gr | novitite.com

PreviousNext