Τροχοί & TIR

Σημαντικές αποφάσεις για τους λιμένες και τις θαλάσσιες διασυνδέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Δημιουργία σύνδεσης με πλοία RO-RO και εμπορική συνδεσιμότητα μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων.
Παρασκευή 31/05/2024 - 14:10
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Λιμενικό Σώμα
φωτό: Λιμενικό Σώμα

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου, με σημαντική επιτυχία, η πρώτη ημέρα των εργασιών της Κοινής Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια, με Συμπροέδρους τον Υποναύαρχο Reda Ismael – Πρόεδρο Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών του Αιγυπτιακού Υπουργείου Μεταφορών και τον Δρ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο – Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στόχος των συναντήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη, είναι να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία για την επίτευξη αμοιβαίου οφέλους στις θαλάσσιες μεταφορές των δύο χωρών, στη βάση της Συμφωνίας Θαλασσίων Μεταφορών του 1981.

Μεταξύ άλλων:

1) Συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο μνημονίων συνεργασίας που υπογράφηκαν στον λιμενικό τομέα, για τον καθορισμό οδικού χάρτη και για τη δημιουργία σύνδεσης με πλοία RO-RO και της εμπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων.

2) Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Βόλου, για τη δημιουργία τακτικής ακτοπλοϊκής επιβατικής και εμπορευματικής σύνδεσης.

3) Συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση διαύλου επικοινωνίας, με στόχο την προσέγγιση των ενδιαφερόμενων λιμένων και των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών, για τη συζήτηση πεδίων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον λιμενικό τομέα και τη διευκόλυνση του θαλασσίου εμπορίου.

4) Υιοθετήθηκε Αρχική Συμφωνία επί του Τελικού σχεδίου Τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των λιμένων Αιγύπτου (Αλεξάνδρεια, Πορτ Σαΐντ), Κύπρου (Λεμεσός) και Ελλάδας (Πειραιώς, Θεσσαλονίκης), που θα υπογραφεί σε Υπουργικό επίπεδο κατά την επόμενη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

5) Συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και της αναψυχής, με την καθιέρωση κοινού διαλόγου για την ενθάρρυνση των γραμμών κρουαζιέρας σε διμερές (Ελλάδα – Αίγυπτος) και σε τριμερές επίπεδο (Ελλάδα – Αίγυπτος – Κύπρος).

6) Συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ναυτικών, μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων και ακαδημιών εκπαίδευσης και κατάρτισης των δύο χωρών.

7) Επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη συνεργασία και η προσπάθεια συντονισμού θέσεων στα διεθνή ναυτιλιακά όργανα και ιδίως, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες με επίσκεψη στον λιμένα Αλεξάνδρειας και στην Αραβική Ακαδημία για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και τις Θαλάσσιες Μεταφορές, ενώ η αιγυπτιακή πλευρά θα ανταποδώσει με επίσκεψη, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης "Ποσειδώνια 2024", την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουνίου καθώς και στον λιμένα του Βόλου την Τρίτη 4 Ιουνίου.

PreviousNext