Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος Θεσσαλονίκης, παρουσία του Εκτελεστικού Προέδρου Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιου Λιάγκου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε., Δρ. Ιωάννη Τσάρα, και με τη συμμετοχή 19 εκπροσώπων από 17 φορείς, συνεργατών και στελεχών της εταιρείας.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η ευρύτερη λιμενική κοινότητα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλες τις κύριες εξελίξεις που αφορούν την ΟΛΘ Α.Ε. και τον Λιμένα Θεσσαλονίκης και να ανταλλάξει απόψεις γύρω από σημαντικά θέματα.
Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης εστιάστηκε στην πρόσφατη έγκριση του αναπτυξιακού Master Plan του λιμανιού, μέσω της έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς η ΟΛΘ Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού της, στον οποίο κεντρικό ρόλο έχει το εμβληματικό έργο της επέκτασης του Προβλήτα 6.
Η επέκταση του Προβλήτα 6, μια επένδυση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, έπειτα από την έκδοση των απαραίτητων αδειών. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η υλοποίηση του έργου, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης του λιμένα με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο από την ελληνική πολιτεία, θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική δραστηριότητά του, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη διεθνή του θέση. Επιπλέον, θα προχωρήσουν πρόσθετες σημαντικές επενδύσεις, όπως η αποκατάσταση και αξιοποίηση του Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού, καθώς και έργα αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, τα στελέχη της ΟΛΘ Α.Ε. αναφέρθηκαν στο πλάνο επενδύσεων στην υποδομή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του συμβατικού λιμένα, ο οποίος σημείωσε σημαντική άνοδο των φορτίων το 2024, ενώ διαχειρίστηκε εύρος ειδικών φορτίων.
Η συνεδρίαση εστίασε επιπρόσθετα σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της ΟΛΘ Α.Ε., όπως η πιλοτική παρακολούθηση εκπομπών αέριων ρύπων πλοίων, καθώς και στην πρόσφατη επιθεώρηση ασφαλείας στον Λιμένα Θεσσαλονίκης από Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE). Τέλος, έμφαση δόθηκε σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της συνεργασίας, όπως η φιλοξενία του 21ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO Conference) από την ΟΛΘ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαΐου 2025, καθώς και η συμμετοχή της εταιρείας σε σημαντικές διεθνείς και τοπικές εκθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος αποτελούν πλατφόρμα γόνιμου διαλόγου μεταξύ των μελών της λιμενικής κοινότητας, γύρω από ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πάντα με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Λιμένα προς τους χρήστες του και τη βέλτιστη συνεργασία.