Τροχοί & TIR

Σωματεία δηλώνουν αντίθετα στην αντικατάσταση των ΗΑΣ

Την άποψη ότι τα Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμα Σήματα (ΗΑΣ), γνωστά ως «τσιπάκια» των ΦΔΧ «δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα ως προς τη νομιμότητα της κυκλοφορίας των φορτηγών δημοσίας», εκφράζουν τρία σωματε
Δευτέρα 23/11/2020 - 16:49
Κοινοποίηση στα Social Media

Την άποψη ότι τα Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμα Σήματα (ΗΑΣ), γνωστά ως «τσιπάκια» των ΦΔΧ «δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα ως προς τη νομιμότητα της κυκλοφορίας των φορτηγών δημοσίας», εκφράζουν τρία σωματεία αυτοκινητιστών ΦΔΧ με επιστολή τους προς το υπ. Μεταφορών.

Το θέμα προέκυψε, καθώς από 01-01-2021 όλα τα φορτηγά Δ.Χ. που τα ΗΑΣ τους έχουν εκδοθεί μέχρι το 2017 υποχρεούνται να αντικαταστήσουν τα ΗΑΣ και στη συνέχεια όλα τα φορτηγά που θα συμπληρώνουν τετραετία από την ημερομηνία έκδοσής τους με οικονομικό κόστος, καθώς και με μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο.

Τα σωματεία “Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” Νομού Πιερίας, “Ο ΑΓΩΝΑΣ” Νοτίου Ελλάδας και το “ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΔΧ” Νομού Αττικής υποστηρίζουν πως η προμήθεια ΗΑΣ και η επικόλληση επί του φορτηγού δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ως προς τη νομιμότητα της κυκλοφορίας των Φ.Δ.Χ. για τον λόγο ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στα ΗΑΣ αναγράφονται και στην άδεια κυκλοφορίας.

«Αποδεδειγμένα όλα τα χρόνια που ισχύει η προμήθεια του ΗΑΣ από τα Φ.Δ.Χ., δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος με βάση το ΗΑΣ», αναφέρουν τα Σωματεία.

Βολές κατά των φορέων έκδοσης των ΗΑΣ

Στη συνέχεια οι πρόεδροι των τριών παραπάνω σωματείων, οι κ.κ. Ουκουτζιόγλου Κ., Σαμαρτζής Κ. και Πασπάτης Γ. αντίστοιχα, στρέφονται ευθέως και κατά των φορέων έκδοσης των ΗΑΣ λέγοντας:

«Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε την κατάργηση αυτής της υποχρέωσης, διότι μόνο οικονομική επιβάρυνση για τους συναδέλφους μας προκύπτει, χωρίς κανένα όφελος. Επίσης, σας κάνουνε γνωστό ότι οι φορείς προμήθειας του ΗΑΣ δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη νομιμότητα ως προς την επικόλληση του ΗΑΣ στο Φ.Δ.Χ. για το οποίο προορίζεται, διότι βασική προϋπόθεση είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται με τη μέριμνα και την ευθύνη των πρωτοβάθμιων Σωματείων για τα μέλη τους, αντιθέτως οι φορείς τα παρέχουν απευθείας στους αυτοκινητιστές και όπως καταλαβαίνετε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τοποθετείται στο σωστό όχημα.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εξουσιοδοτημένοι φορείς για την έκδοση των ΗΑΣ μέσω των Σωματείων μελών τους αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των ιδιοκτητών Φ.Δ.Χ.».

Καταλήγοντας στην επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταφορών, τονίζουν: «Δεν πρέπει να συναινέσετε σε μια άχρηστη διαδικασία μέσα από την οποία μόνοι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα εισπράξουν κάποια εκατομμύρια ευρώ από όλους τους αυτοκινητιστές και ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα».

PreviousNext