Τροχοί & TIR

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

"Μείωση της τιμής διέλευσης των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 34% και τοποθέτηση σημείων φόρτισης πάνω στη γέφυρα".
Παρασκευή 26/04/2024 - 10:15
Κοινοποίηση στα Social Media
.

«Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να φτάσει ψηλότερα, να αναπτύσσεται και να ισχυροποιείται πολύπλευρα». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, για τα 20 χρόνια λειτουργίας του έργου και με αφορμή το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας, στο ταξίδι της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας έχουν πραγματοποιηθεί 77 εκατ. διελεύσεις οχημάτων από τη Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”, η οποία εκπληρώνει τον πολλαπλό της ρόλο».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά την ομιλία της επεσήμανε ότι «η Γέφυρα διευκόλυνε την ζωή των κατοίκων της περιοχής, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και σήμερα, δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με πολλούς τρόπους.

Θέλω να σταθώ», τόνισε χαρακτηριστικά, «στη μείωση της τιμής διέλευσης, των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 34%, στην τοποθέτηση σημείων φόρτισης πάνω στη γέφυρα, αλλά και στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για τις μετακινήσεις του προσωπικού. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα», υπογράμμισε η κυρία Αλεξοπούλου, «ενός σύγχρονου φορέα που λαμβάνει σοβαρά, υπόψη του, το ενεργειακό αποτύπωμα».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι: «Η Γέφυρα αποτελεί ένα σύμβολο του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας στο μεταίχμιο του εικοστού αιώνα. Αποτελεί ένα έργο το οποίο έχει μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, μια τεχνογνωσία πρωτότυπη για την εποχή της. Στη κατασκευή της γέφυρας συνεργάστηκαν Γάλλοι και Έλληνες μηχανικοί, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους στη χώρα μας. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Η ώσμωση αυτή μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας και ομίλων όπως η Vinci συνεχίζει να είναι μια πρόκληση για τα επόμενα χρόνια καθώς παράγει προστιθέμενη αξία.

Στο μέλλον μπορούμε να αναπτύξουμε – γιατί αυτό αποτελεί  το αίτημα της εποχής – νέα έργα χρησιμοποιώντας τα μοντέλα των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ, τα οποία έχουν χαρακτήρα αποδοτικότητας και δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη γέφυρα».

Χρήστος Σταϊκούρας: Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για μια διπλή γιορτή. Τη συμπλήρωση 20 ετών από την παράδοση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα μας, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Όμως, το όραμα για την κατασκευή της χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, διατύπωσε δημοσίως αυτή την ιδέα.

Ορμώμενος, βέβαια, και από τα δικά του βιώματα. Όπως αναφέρεται σε μια από τις εγκυρότερες βιογραφίες του, το 1873, σε μια επιστολή προς την οικογένειά του, όπου προανήγγειλε την επιστροφή του από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, ο Χαρίλαος Τρικούπης σημείωνε ότι το ταξίδι του θα διαρκούσε 54 ώρες και μάλιστα, ακτοπλοϊκώς.

Σήμερα, η ίδια διαδρομή καλύπτεται οδικώς σε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά. Γιατί υπάρχει η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και γιατί υπάρχουν η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός. Και αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Θυμίζω ότι ο διαγωνισμός για το έργο ξεκίνησε το 1993. Και όταν λειτούργησε η Γέφυρα, πριν από 20 χρόνια, συνέδεε τις δύο εθνικές οδούς που είχαν κατασκευαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το σημείο στο οποίο να αποτελεί η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου τη φυσική συνέχεια ενός σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα και κοσμεί τον δομικό πλούτο της χώρας μας, με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αλλά και την εντυπωσιακή της εικόνα.

Σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας, έχουν πραγματοποιηθεί 77 εκατ. διελεύσεις οχημάτων από τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, η οποία εκπληρώνει τον πολλαπλό της ρόλο.

- Εξασφαλίζει τη συνδεσιμότητα της Δυτικής Πελοποννήσου με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, που ήταν αποκομμένες στο παρελθόν, όταν επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

- Παρέχει ευκολότερη και ταχύτερη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

- Υποστηρίζει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. 

- Συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αφενός μειώνοντας τον χρόνο ταξιδίου, και αφετέρου καλύπτοντας τις ανάγκες λειτουργίας της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

- Ισχυροποιεί την εικόνα της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό επίτευγμα της Μηχανικής, ως μια από τις μεγαλύτερες καλωδιωτές γέφυρες στον κόσμο. Αυτή είναι, άλλωστε, η εικόνα που θα ταξιδέψει σήμερα, από εδώ, σε όλο τον κόσμο.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Είχα τη μοναδική ευκαιρία στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, ως μηχανικός πεδίου, να δουλέψω στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και να αποκομίσω μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Νιώθω υπερήφανη γι’ αυτό το μοναδικό έργο, που γιορτάζουμε σήμερα, 20 χρόνια λειτουργίας του.

Τότε δεν ήταν ορατό στους πολλούς, ότι πρόκειται για το πρώτο κομμάτι ενός παζλ που θα άλλαζε σημαντικά, τις οδικές μεταφορές στη χώρα μας: Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός και η συνέχεια σήμερα με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου μήκους 75 χιλιομέτρων που όπως γνωρίζετε προχωρά, με ταχείς ρυθμούς. Σύντομα οι εκτελεσμένες εργασίες, θα υπερβούν το 50% πιθανόν ως το τέλος του χρόνου να προσεγγίσουν το 80%, με την ολοκλήρωση του έργου το 2025. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει την Οδική Ασφάλεια, θα επιταχύνει τις μεταφορές, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Ένα έργο που θα φέρει πιο κοντά το μεγάλο brand name, την Αρχαία Ολυμπία, με τη Γέφυρα, θα μειώσει τις χρονικές αποστάσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Η Γέφυρα διευκόλυνε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και σήμερα, για να έρθω στα καθ’ υμάς, δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με πολλούς τρόπους. Θέλω να σταθώ στη μείωση της τιμής διέλευσης, των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 34%, στην τοποθέτηση σημείων φόρτισης πάνω στη γέφυρα, αλλά και στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για τις μετακινήσεις του προσωπικού.

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου εγκαινιάστηκε το 2004, πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας στην Αθήνα. Αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, ένα σπουδαίο οικοδόμημα, αντάξιο της εικόνας που προσδοκούμε και χτίζουμε για την χώρα μας. Εμείς οι μηχανικοί, έχουμε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τεχνικός – κατασκευαστικός κλάδος πρωταγωνιστεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών και μεταφορών της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα στοιχεία του 2023, δεικνύουν σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας της περιοχής. Πλέον ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει από τα Γιάννενα στην Πάτρα, σε 150 λεπτά σύννομα, με ασφάλεια και χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την ευχέρεια των Υποδομών, για να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα της περιοχής. Ακόμη και με θεματικό τουρισμό, αθλητικό, ποδηλατικό. Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω πως η Μεσογειακή διαδρομή ΕV8 του Eurovelo διέρχεται από τη Γέφυρα στην πορεία της από την Ηγουμενίτσα στην Αθήνα. Μια πολύ σημαντική ποδηλατική διαδρομή, που ξεκινά από την Ισπανία και διασχίζει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

PreviousNext