Τροχοί & TIR

Στόχος η αντικατάσταση 1300 παλαιών λεωφορείων ως το 2027

"Το μέλλον των συγκοινωνιών στην Ελλάδα είναι πράσινο".
Δευτέρα 20/05/2024 - 16:20
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Στο έργο που υλοποιεί από το 2019 η κυβέρνηση στον τομέα των συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, αναφέρθηκε η αρμόδια Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά την ομιλία της με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των πρώτων 110 ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυρία Αλεξοπούλου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές. Θέτουμε σε κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη 110 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία, μαζί με τα 140 της Αθήνας, ολοκληρώνουν το πρώτο τμήμα ενός μεγάλου και περίπλοκου έργου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Του έργου της αντικατάστασης, ως το 2027, τουλάχιστον 1.300 παλαιών οχημάτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα διαθέτουν σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, ράμπες για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, αυτόματο κλιματισμό, ακόμα και θύρες USB για τη φόρτιση φορητών ψηφιακών συσκευών.

Από αυτόν τον Ιούλιο και ως τις αρχές του 2025, παραλαμβάνονται επίσης άλλα 300 οχήματα, που θα κινούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Επιπλέον, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, θέτουμε σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης του δεύτερου μεγάλου διαγωνισμού, για την προμήθεια 700 επιπλέον οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, στα οποία θα προστεθούν και τουλάχιστον 50 λεωφορεία υδρογόνου. Στόχος μας, ως το τέλος της τετραετίας, είναι να αντικατασταθούν παλαιά οχήματα με νέα, τα οποία θα διαθέτουν σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, ράμπες για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, αυτόματο κλιματισμό, ακόμα και θύρες USB για τη φόρτιση φορητών ψηφιακών συσκευών.

Παράλληλα, πολύ γρήγορα προχωράμε την κατασκευή των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης και φόρτισης. Στη Θεσσαλονίκη, οι νέες εγκαταστάσεις δημιουργούνται εδώ, στη Σταυρούπολη, σε οικόπεδο 16 στρεμμάτων παραπλεύρως του υπάρχοντος αμαξοστασίου του ΟΑΣΘ και θα περιλαμβάνουν 55 φορτιστές, με όλες τις συναφείς υποδομές.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την πρόοδο εμβληματικών έργων όπως το Μετρό και το Flyover, αναμορφώνουμε τον οδικό συγκοινωνιακό χάρτη. Έτσι σήμερα, τον Μάιο του 2024, δρομολογούνται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη τα διπλάσια λεωφορεία σε σχέση με τον Μάιο του 2019, δηλαδή περισσότερα από 480 οχήματα αντί για 240.

Σημείωση Σύνταξης: Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο υπ. Μεταφορών, κ. Σταϊκούρας, έκανε λόγο για 300 λεωφορεία. Είπε συγκεκριμένα: «Το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ενεργειών είναι ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να έχει αυξηθεί σημαντικά, και να προσεγγίζει – ημερησίως – τα 300» και συμπλήρωσε: «Προσελήφθησαν, με συμβάσεις, και «έπιασαν τιμόνι» 150 νέοι οδηγοί και αναμένονται επιπλέον 40, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος να κυκλοφορούν – καθημερινά – 330 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 35% περισσότερα από όσα δρομολογήθηκαν πέρυσι».

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για την ανάθεση Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών με 220 έως 250 σύγχρονα λεωφορεία, μικρού μέσου όρου ηλικίας, για 40-45 περιαστικές και αστικές γραμμές.

Επιπλέον, ως το τέλους του έτους, ολοκληρώνουμε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΟΣΕΘ, που θα επιτρέψει τη χρήση έξυπνων καρτών και εισιτηρίων, την αγορά προϊόντων κομίστρου μέσω κινητού, τη βελτίωση των δρομολογίων και τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.

Παράλληλα, η καθιέρωση του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο για τα λεωφορεία θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, διευκολύνει τη διασύνδεση με το Μετρό.

Το μέλλον των συγκοινωνιών στην Ελλάδα είναι πράσινο και συνυφασμένο με την ευρωπαϊκή πολιτική για σταδιακή μείωση μέχρι και 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προέρχονται από τις μεταφορές, έως το 2030».

PreviousNext