Τροχοί & TIR

Συνδυασμένες μεταφορές λαθραίων με εταιρείες φαντάσματα

Τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και άλλων προϊόντων διακινούνται μέσω και της χώρας μας με αποστολείς και παραλήπτες ανύπαρκτες εταιρείες. Ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούντ
Παρασκευή 29/04/2022 - 14:13
Κοινοποίηση στα Social Media

Τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και άλλων προϊόντων διακινούνται μέσω και της χώρας μας με αποστολείς και παραλήπτες ανύπαρκτες εταιρείες.

Ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται πρωταγωνιστούν δυστυχώς τα φορτηγά, τα βαν αλλά και τα τρένα, όπως η τελευταία περίπτωση που έγινε γνωστή και αφορά σιδηροδρομική και οδική μεταφορά 36 εκ. τεμαχίων λαθραίων τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την καταστολή του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και παραποιημένων προϊόντων, το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, προχώρησε στην κατάσχεση τριάντα έξι εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων (36.100.000) τεμαχίων λαθραίων τσιγάρων.

Μετά από ανάλυση κινδύνου του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου, επιλέχθηκε για έλεγχο εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν εμπόρευμα «ξύλινα μαχαιροπήρουνα», για τα οποία είχε κατατεθεί αίτημα για σιδηροδρομική μεταφορά στη Βουλγαρία και βρισκόταν σε περιβάλλοντα χώρο Λογιστικής Αποθήκης.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τον σκύλο ανιχνευτή καπνικών «ΧΑΚΕΡ», ο οποίος έδωσε ένδειξη ύπαρξης καπνικών. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο υπόλοιπο φορτίο, που είχε φτάσει οδικώς τις προηγούμενες ημέρες και παρέμενε εντός της Λογιστικής αποθήκης. Ο έλεγχος οδήγησε στην ανακάλυψη της τεράστιας ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, που αφορούσε εμπορεύματα δηλωθέντα ως «ξύλινα μαχαιροπήρουνα» και «υποδήματα ασφαλείας», τα οποία είχαν φτάσει οδικώς απ΄ τη Βουλγαρία, έχοντας δηλωμένους ως αποστολείς ελληνικές επιχειρήσεις και ως παραλήπτες επιχειρήσεις στην Τσεχία.

Την επόμενη ημέρα, και με τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ), η ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν υφίστανται στις δηλωθείσες έδρες.

Συνολικά, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, βρέθηκαν 36,1 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι αυτών ανέρχονται συνολικά σε 7,32 εκ. ευρώ.

Περισσότεροι έλεγχοι

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR στο τεύχος Μαΐου, το συνολικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2022 επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου μέσα από στοχευμένες δράσεις και έργα.

Μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι: Διενέργεια τουλάχιστον 75.000 ελέγχων δίωξης (50.000 από τα Τελωνεία και 25.000 από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου) εκ των οποίων οι 25.500 έλεγχοι θα γίνουν σε τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομίας κ.λπ.

Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, 2.000 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και τουλάχιστον 9.000 έλεγχοι με αυτοκινούμενο συστήματα X-RAYS.

Επίσης, εντός του 2022 θα γίνει προμήθεια νέων Μέσων Δίωξης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, όπου περιλαμβάνεται η προμήθεια γεφυροπλαστιγγών σε 5 Τελωνεία, θα υλοποιηθεί στο σύνολό του ο μηχανισμός παρακολούθησης εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων. Περιλαμβάνεται η θέση σε παραγωγική λειτουργία 8 αυτοκινούμενων συστημάτων X-RAYS σάρωσης εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και η Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών.

PreviousNext