Σε νέα σειρά μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μεταξύ αυτών και η απαγόρευση εισόδου σε κοινό και εκτελωνιστές στον χώρο των τελωνείων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «για την εξυπηρέτηση του κοινού θα αξιοποιούνται πλήρως οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει φυσικός έλεγχος, καθώς και όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσόμενου, θα γίνεται εκτός τελωνειακού καταστήματος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά τη συναλλαγή».

Εξ αποστάσεως οι συναλλαγές με τις εφορίες

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η προσέλευση του κοινού στις εφορίες περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο και η επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα γίνεται πλέον ως εξής:

Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να διατυπώνουν τα αιτήματά τους τηλεφωνικά ή μέσω email. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συναλλασσόμενος να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (email και τηλέφωνο).

Ο ειδικός κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων και τηλεφώνων εξυπηρέτησης του κοινού, κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού, είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Όλα τα έγγραφα που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι θα τους αποστέλλονται μέσω email και θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου υπαλλήλου.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ο ενδιαφερόμενος να εξυπηρετηθεί εξ αποστάσεως, αλλά θα πρέπει να επισκεφθεί την υπηρεσία, αυτό επιτρέπεται να γίνει μόνο μέσω ραντεβού. Το αίτημα για ραντεβού πρέπει να διατυπώνεται μέσω email ή τηλεφώνου.

Στην είσοδο των υπηρεσιών υπάρχει υπάλληλος που υποδέχεται τους συναλλασσόμενους, ελέγχει αν όντως έχουν κλείσει ραντεβού και τους κατευθύνει σχετικά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η αναμονή και η είσοδός τους.

teloneio_2_0.png