Τροχοί & TIR

«Θα δώσουμε στην Κρήτη τον δρόμο που της αξίζει»

Σημαντικό βήμα για την επίσπευση της έναρξης κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί η σημερινή κατάθεση για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέλιξη για την οποία
Πέμπτη 13/05/2021 - 15:54
Κοινοποίηση στα Social Media

Σημαντικό βήμα για την επίσπευση της έναρξης κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί η σημερινή κατάθεση για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέλιξη για την οποία ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, δήλωσε:

«Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, ένας καινούριος δρόμος στην Κρήτη. Ένα έργο απόλυτης προτεραιότητας για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό και την καθοδήγηση του Υπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζουμε σταθερά και με συνέπεια τα βήματα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου. Ενιαιοποιήσαμε σε τεχνικό επίπεδο το έργο από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, οριστικοποιήσαμε το χρηματοοικονομικό μοντέλο, αναθέσαμε πάνω από 16 μελέτες, αναβαθμίσαμε τις προβλέψεις για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, εντάξαμε και την αναβάθμιση των υφιστάμενων παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων στο έργο. Καταθέσαμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και προχωράμε στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, ενώ οριστικοποιήσαμε τη χάραξη και σήμερα καταθέσαμε και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Θα δώσουμε στην Κρήτη τον δρόμο που της αξίζει και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Έργο Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ. και παράπλευρου/ κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης και περιλαμβάνει:

  • 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα

  • 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους ~ 34 χλμ.

  • 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος

  • 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και

  • αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

 

PreviousNext