Οι θάνατοι στην άσφαλτο είναι η «ξεχασμένη πανδημία». Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τους πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ταμείων και εργαλείων, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ενίσχυση των υποδομών.
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Μatthew Baldwin, Συντονιστής της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια και Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DG MOVE, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά, στη διάρκεια εκδήλωσης για την Οδική Ασφάλεια που η Ευρωβουλευτής διοργάνωσε με επιτυχία και σημαντική εκπροσώπηση αρχών και φορέων στη χώρα μας.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές συνεχάρησαν την Έλενα Κουντουρά για τη φιλόδοξη έκθεση που κατάρτισε, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 50% των θανάτων και για πρώτη φορά των σοβαρών τραυματισμών τη δεκαετία 2021-2030. Στις εισηγήσεις τους ανέλυσαν τους στόχους, τις προκλήσεις και ευκαιρίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Η έκθεση της Έλενας Κουντουρά
Η Έλενα Κουντουρά παρουσίασε τις προτάσεις και συστάσεις προς την Κομισιόν και τα Κράτη-Μέλη που περιλαμβάνει η Έκθεσή της, που με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκε ως ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πιο ασφαλή οχήματα, πιο ασφαλείς υποδομές, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και ένα κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής για το μέλλον. Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τροχαία μειώθηκαν κατά 54% την προηγούμενη δεκαετία, και παρά την επιτυχία να αποτελεί τη μόνη χώρα που έπιασε τον ευρωπαϊκό στόχο και βραβεύτηκε με το βραβείο PIN του ΕTSC, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλά, στην 23η θέση με 54 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων ετησίως, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 42.
«Με αυτά τα στοιχεία» όπως δήλωσε, «αλλά και σε βάθος χρόνου, ο απολογισμός στην άσφαλτο μας συγκλονίζει. Όταν μετράμε συνολικά περισσότερους από 130.000 θανάτους στους ελληνικούς δρόμους και περισσότερες από 350.000 αναπηρίες τις πέντε προηγούμενες δεκαετίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και θρηνούμε νέα παιδιά, με τα τροχαία να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες, η οδική ασφάλεια δεν μπορεί παρά να είναι, εκτός από ευρωπαϊκή, και εθνική προτεραιότητα».
Κάλεσε τις ελληνικές αρχές και φορείς σε έναν ανοικτό και διαρκή διάλογο με στόχο μία τολμηρή εθνική πολιτική στην οδική ασφάλεια, και με την ενσωμάτωση των προτάσεων της Έκθεσής της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για δραστική μείωση των θανάτων στους ελληνικούς δρόμους μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.