Τροχοί & TIR

Υπερδιπλασιάζονται οι έλεγχοι εισιτηριοδιαφυγής στον ΟΑΣΘ

Για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των εσόδων (μείωση μεγαλύτερη του 40%) ο ΟΑΣΘ υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των ελεγκτών στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, καλώντας ταυτόχρονα το επιβατικό κοι
Παρασκευή 26/11/2021 - 17:06
Κοινοποίηση στα Social Media

Για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των εσόδων (μείωση μεγαλύτερη του 40%) ο ΟΑΣΘ υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των ελεγκτών στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, καλώντας ταυτόχρονα το επιβατικό κοινό να σεβαστεί το κοινωνικό αγαθό των αστικών συγκοινωνιών.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού καθ. Γιώργος Σκόδρας, μαζί με στελέχη του ΟΑΣΘ, τόνισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται μία νέα στρατηγική με στόχο τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς, όπως τόνισε ο κ. Σκόδρας, το πρόβλημα έχει πάρει καταστρεπτικές διαστάσεις, κυρίως λόγω της κουλτούρας του «Δεν Πληρώνω», που κυριάρχησε την προηγούμενη περίοδο και αναπτύχθηκε μέσω της μείωσης (σε σημείο εξαφάνισης) των ελέγχων και των προστίμων, όπως φάνηκε και στα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια ενός μήνα, τον Οκτώβριο του 2021, έγιναν εννέα φορές περισσότεροι έλεγχοι από όσους είχαν γίνει στη διάρκεια οκτώ μηνών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2019!

Συνέπεια αυτής της απαράδεκτης πρακτικής ήταν η δραστική μείωση των εσόδων του ΟΑΣΘ ήδη από την προ πανδημίας περίοδο. Ενδεικτικά, κάθε λεωφορείο απέδιδε πριν την κρατικοποίηση 9.500 ευρώ ανά μήνα, ενώ μετά την κρατικοποίηση οριακά 7.900 ευρώ ανά μήνα. Έτσι, η μεγάλη πτώση των εσόδων ανά λεωφορείο, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων οδήγησε στην κατάρρευση των εσόδων (μείωση άνω του 40%).

Στόχος του ΟΑΣΘ είναι να αυξήσει τα έσοδά του μέσα στο επόμενο οκτάμηνο σε ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει το 40-45% του κύκλου εργασιών του, εξήγησε ο κ. Σκόδρας. Για να αναταχθεί αυτή η κατάσταση, ο ΟΑΣΘ αυξάνει στους 90 (από τους 45 που ήταν εν υπηρεσία τον Αύγουστο) τους ελεγκτές κομίστρου, οι οποίοι, αφού εκπαιδεύθηκαν και εξοπλίστηκαν με φορητές συσκευές, ρίχνονται από την 1η Δεκεμβρίου στη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής!

PreviousNext