Τροχοί & TIR

Οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων

Οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων Ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα, ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική επικράτεια, η έκδοση νέων εντύπων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε πλήρη συμμόρφωση προς τις αριθμ.
Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων

Ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα, ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική επικράτεια, η έκδοση νέων εντύπων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε πλήρη συμμόρφωση προς τις αριθμ. 1999/37/ΕΚ και 2003/127/ΕΚ
κοινοτικές οδηγίες.

Οι άδειες κυκλοφορίας νέου τύπου εκδίδονται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων:

  • 1. για όλα τα οχήματα, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και
  • 2. για τα κυκλοφορούντα στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες απαιτείται έκδοση νέας άδειας, όπως π.χ. μεταβίβαση, αλλαγή στοιχείων οχήματος ή ιδιοκτήτη κ.τ.λ.
  • 3. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 4. Στις περιπτώσεις αντικατάστασης λόγω φθοράς ή απώλειας όπου στην περίπτωση αυτή μαζί με την αίτηση για χορήγηση νέας άδειας υποβάλλεται και υπεύθυνη δήλωση ότι η άδεια έχει απολεσθεί ή κλαπεί.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση των αδειών κυκλοφορίας των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων και επομένως οι πολίτες
δεν χρειάζεται να σπεύσουν για την αντικατάσταση των αδειών τους.

Οι άδειες αυτές εκδίδονται δωρεάν.

Το νέο έντυπο άδειας κυκλοφορίας περιλαμβάνει στο σώμα του:
όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος
τα ατομικά στοιχεία των ιδιοκτητών με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
κωδικό αριθμό άδειας για μεγαλύτερη ασφάλεια και
κοινοτικούς κωδικούς, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες εθνικούς κωδικούς.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου εντύπου, τα οποία καταφανώς το διαφοροποιούν από το παλαιό, θα ήταν δυνατό να συνοψισθούν στα εξής:
καταργούνται όλες οι χειρόγραφες παρατηρήσεις επί του εντύπου
το υλικό της νέας άδειας είναι συνθετικό χαρτί, αναλλοίωτο και ανθεκτικό, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την πλαστογράφηση και μεγαλύτερη αντοχή σε μακροχρόνια και σκληρή χρήση
περιέχει ενσωματωμένη υδατογράφηση με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Από την έκδοση νέου τύπου αδειών κυκλοφορίας ο πολίτης έχει να προσδοκά μόνο πλεονεκτήματα: οι νέες άδειες κυκλοφορίας ισχύουν για όλα τα είδη οχημάτων και, ως εκ τούτου,
αντικαθιστούν τους διαφόρους τύπους αδειών, που ίσχυαν μέχρι σήμερα ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Επίσης, η διέλευση των ελληνικών οχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται ευκολότερη,
καθώς το ίδιο έντυπο χρησιμοποιείται σε όλη την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η καθιέρωση ενιαίου τύπου αδειών κυκλοφορίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει τον έλεγχο των στοιχείων του οχήματος και του ιδιοκτήτη, επιτρέποντας παράλληλα τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, βάσει των οποίων μπορούμε να χαράξουμε εκ νέου και μακροπρόθεσμα την πολιτική μας στο πεδίο των μεταφορών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οδικής ασφάλειας.

Εκτύπωση νέων αδειών οδήγησης και τρόπος χορήγησης

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέθεσε με διάταξη νόμου (άρθρο 15 του ν. 3534/2007) την εκτύπωση των νέων αδειών οδήγησης στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας,
που υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η εκτύπωση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της ως άνω υπηρεσίας, σύμφωνα με την μεθοδολογία - τεχνολογία και τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας και διαδικασίες ελέγχου
που προβλέπονται για την έκδοση των Ελληνικών Διαβατηρίων.

Η ίδια Υπηρεσία θα αναλάβει επίσης την ευθύνη για τη λήψη των απαραίτητων δικαιολογητικών για την εκτύπωση, καθώς και για την αποστολή των εκτυπωμένων αδειών οδήγησης στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς.

Αυτό γίνεται διότι υπάρχει ανάγκη εξασφάλισης υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και η Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει την τεχνογνωσία, την επιχειρησιακή οργάνωση καθώς και τους μηχανισμούς διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Η νέου τύπου άδεια οδήγησης είναι απολύτως σύμφωνη με το νέο κοινοτικό υπόδειγμα, που αναφέρεται στην αριθμ. 2006/126/ΕΚ, και πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, που καθορίζει η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τις εκτυπωμένες άδειες υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας που είναι απόρρητες και άλλες που είναι απαραίτητες για τον οπτικό μακροσκοπικό έλεγχο της γνησιότητας τους και δημοσιοποιούνται.

Θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου με μελάνη που είναι αόρατη και εμφανίζεται στον υπεριώδη φθορισμό. Ειδικά ολογραφήματα μεταβλητής εικόνας (δύο εικόνες μαζί). Ειδικό ολογράφημα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και μικροεκτυπώσεις.

- Η εκτύπωση και αποστολή στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των αδειών οδήγησης γίνεται το αργότερο εντός επτά 7 ημερών, των Σαββατοκύριακων και αργιών συμπεριλαμβανομένων, από την παραλαβή των αιτήσεων από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων.

Οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας διατηρούν την αρμοδιότητα έκδοσης των ως άνω αδειών οδήγησης. Από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών αναμένουμε να στηρίξουν το μέτρο αυτό, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία εφαρμογή του.

Από απόψεως κοινοτικής νομοθεσίας είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το μέτρο αυτό από τις 19-01-2009 για τις νέες άδειες οδήγησης που θα εκδοθούν από αυτή την ημερομηνία για οποιοδήποτε λόγο (έκδοση νέων αδειών οδήγησης, αναθεώρηση αδειών, αντικατάσταση λόγω φθοράς ή απώλειας). Η τιμή εκτύπωσης θα είναι ίδια με τη σημερινή.

Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να σπεύσουν να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης με τις νέου τύπου, διότι η περίοδος υποχρεωτικής αντικατάστασης είναι πολύ μεγάλη (μέχρι το έτος 2032). Βεβαίως το Κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα κάποιου, που επιθυμεί την αντικατάσταση της παλαιάς άδειας οδήγησης με νέου τύπου.

Το Υπουργείο προχωρεί ήδη σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ρυθμίσεις και πιστεύουμε ότι στο τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να εκτυπώσουμε τις πρώτες πλαστικές άδειες οδήγησης, ώστε μέσα στην προβλεπόμενη από την κοινοτική νομοθεσία ημερομηνία οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να εφοδιάζονται με αυτά τα έντυπα.
Αργότερα, αφού τελειώσουν οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, η Διεύθυνση Διαβατηρίων θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής των δεδομένων που καταχωρούνται στο ολοκληρωμένο μικροκύκλωμα (chip) των αδειών οδήγησης

PreviousNext