Τροχοί & TIR

Το Σημείωμα του Εκδότη

Αποκαλυπτικό το 250ο τεύχος του ΤΡΟΧΟΙ & TIR Κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 250 του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR με 240 σελίδες, τρία επαγγελματικά ένθετα και ένα έξτρα 32σέλιδο εγχειρίδιο για τη σωστή
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Αποκαλυπτικό το 250ο τεύχος του ΤΡΟΧΟΙ & TIR

Κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 250 του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR με 240 σελίδες, τρία επαγγελματικά ένθετα και ένα έξτρα 32σέλιδο εγχειρίδιο για τη σωστή χρήση και λειτουργία των Ψηφιακών Ταχογράφων από οδηγούς και ιδιοκτήτες φορτηγών / λεωφορείων.

Αποκαλυπτική είναι επίσης η έρευνα για την εκ των υστέρων τοποθέτηση ABS στα παλιά οχήματα προκειμένου να μη χαθεί η αξία τους, ενώ στο εξώφυλλο του περιοδικού δεσπόζει το νέο VOLVO FH16 700 HP, σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα.

Σκάρτη εξήγηση

Σκάρτα εξηγήθηκαν οι αγρότες συνδικαλιστές στον Κλάδο των μεταφορέων επιμένοντας στον αποκλεισμό και των φορτωμένων νταλικών και φορτηγών, ακόμη κι αυτών που μετέφεραν ευαλλοίωτα προϊόντα.

Οι ζημιές για τους εμπόρους ήταν ανυπολόγιστες, ενώ η ταλαιπωρία που έζησαν εκατοντάδες αυτοκινητιστές δεν πληρώνεται με τίποτα, χώρια τη ζημιά ανυπολόγιστη για ορισμένους συναδέλφους. Ειδικά αυτούς που περίμεναν να παραδώσουν το φορτίο, να πάρουν έστω την επιταγή για να κλείσουν κάποια τρύπα, είτε το χρέος για το αυτοκίνητο, είτε το χρέος στον λαστιχά, στο συνεργείο κ.α. να δώσουν λίγα ευρώ στην οικογένεια που περίμενε.

Λέμε όμως ότι οι αγρότες εξηγήθηκαν σκάρτα στους αυτοκινητιστές και για τον λόγο, ότι παραδοσιακά, είναι στενά συνεργαζόμενοι Κλάδοι.


Ο αγρότης παράγει, ο αυτοκινητιστής μεταφέρει.


Οι αγρότες έπρεπε να αναλογιστούν ο καθένας τους, πόσες φορές το φορτηγό πήγε στο χωράφι τους ή στην αποθήκη τους να φορτώσει κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, πόσες φορές ο αυτοκινητιστής βοήθησε στο φόρτωμα, πόσες φορές ταξίδεψε νύχτα χωρίς ωράρια για να προλάβει να φτάσει στη λαχαναγορά τα προϊόντα, πόσες φορές έβαλε επιπλέον τελάρα ταξιδεύοντας υπέρβαρος και το κυριότερο, πόσες φορές έκανε το δρομολόγιο βερεσέ.


Κάθε αγρότης έχει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις να θυμηθεί. Τις έκανε όμως «γαργάρα» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Προς μία άτυπη συμφωνία κυρίων

Μα ίσως κάποιος πει, ότι προέχει ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, ή να μας ανταπαντήσει, ότι και στις απεργίες των αυτοκινητιστών οι αγρότες χρεώνονται τότε τη ζημιά αν τα προϊόντα τους ξεμένουν στο χωράφι. Θα δεχτούμε τις απόψεις αυτές παρά το γεγονός ότι τα φορτηγά ΔΧ ντανιάζονται στην άκρη των δρόμων αφήνοντας ελεύθερη την κυκλοφορία των αγροτικών φορτηγών και των ΦΙΧ γενικότερα.

Γιατί, σκοπός μου είναι να παροτρύνω τους πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές αγροτών και μεταφορέων σε μια άτυπη συμφωνία κυρίων που θα εξαιρεί και θα επιτρέπει αφενός την κυκλοφορία των φορτηγών ΔΧ και αφετέρου τις μεταφορές νωπών και κάθε είδους αγροτικών προϊόντων.


Άλλωστε, ακόμη και το κράτος επιτρέπει την κυκλοφορία των φορτηγών ΔΧ με τα παραπάνω αγροτικά προϊόντα στη διάρκεια του απαγορευτικού.


Καλώ, λοιπόν, τους συνδικαλιστές των δύο κλάδων να δώσουν τα χέρια σε μια άτυπη συμφωνία επαγγελματικής αλληλεγγύης.

«Η Επιτροπή (της Ε.Ε.) δεν έχει ως αυτοσκοπό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ακόμη ένα σαΐνι, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. που ακούει στο όνομα Μανώλης Αγγελάκας, θέλοντας να δείξει ότι κάτι κάνει και είναι άξιος του μισθού του, κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή της Ε.Ε. «γιατί δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα», χωρίς βέβαια να έχει προηγουμένως ενημερωθεί σωστά και υπεύθυνα από τους συναρμόδιους βουλευτές στη χώρα του.

Ευτυχώς, σωστά ενημερωμένος ήταν ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Charlie Mc Creeve, ο οποίος απάντησε ότι «η επιτροπή δεν έχει ως αυτοσκοπό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά επιθυμεί να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών στο πλαίσιο της κοινής Εσωτερικής Αγοράς» και πρόσθεσε «υπάρχει υποχρέωση των κρατών μελών να εξετάσουν τα εθνικά νομοθετικά πλαίσια, σχετικά με τους πιθανούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην άσκηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και να υποβάλουν σχετική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2009.

Μέσα από την έκθεση αυτή κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να στοιχειοθετήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα έχει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων γι' αυτό, και να δικαιολογήσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει.

Με βάση τις εκθέσεις αυτές η Επιτροπή θα παρουσιάσει, στις 28 Δεκεμβρίου 2010, έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς το Συμβούλιο σχετικά με τη διαδικασία αμοιβαίας αξιολόγησης».


Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την παραπάνω δήλωση του Επιτρόπου, γίνεται φανερό ότι αν το κράτος μέλος δικαιολογεί την υφιστάμενη κατάσταση (π.χ. με την σχέση τονάζ - μεταφορικού έργου) τότε η Ε.Ε. δεν επεμβαίνει ή -το πολύ- θα ζητήσει κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις.

Ο.Φ.Α.Ε. : Ώρα μηδέν

Γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος ένα σχόλιο για την Ο.Φ.Α.Ε. σχετικά με τις προκλητικές αμοιβές του Προέδρου και του Γ.Γ. για τις οποίες μάλιστα λάβαμε επιστολή - απολογία των κ.κ. Κενανίδη και Γεωργάκα (διάβαζε στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί), στην οποία ομολογούν τις αμοιβές τους, αλλά τις δικαιολογούν στα έξοδα κίνησης, αν και τα έξοδα κίνησης προβλέπονται από άλλο λογαριασμό.

Όμως, οι αμοιβές του Δ.Σ. γίνονται προκλητικές όχι τόσο για το ύψος τους, αλλά γιατί η Ο.Φ.Α.Ε. διανύει τη χειρότερη περίοδο από την ίδρυσή της, βρίσκεται, κυριολεκτικά, ένα βήμα πριν από την κατάρρευσή της, έτοιμη να τινάξει στον αέρα το σύστημα TIR εξαιτίας της μη προσαρμογής της στα διεθνώς οριζόμενα για τη λειτουργία του συστήματος TIR.

Οι παραλείψεις αυτής, αλλά και των προηγουμένων διοικήσεων, η αδυναμία υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ο.Φ.Α.Ε. απέναντι στην IRU (που είναι ο επικεφαλής εγγυοδοτικός οργανισμός) και -κυρίως- η αδυναμία της να εξοφλεί τις υποχρεώσεις της (ανέρχονται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) από απαιτήσεις για δελτία TIR που εκδόθηκαν από την Ο.Φ.Α.Ε. και τα οποία 15 εκατ. διεκδικούν τώρα περί τα δέκα κράτη, οδηγούν δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευσή της, παρά τα υπάρχοντα αποθέματα.

Ενόψει Τελωνειακού Ελέγχου

Τα όσα γίνονται στην Ο.Φ.Α.Ε. και τα όσα καταγγέλθηκαν, δεν άφησαν αδιάφορες τις αρμόδιες αρχές, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει το Τ&Τ από αυτή την στήλη στο προηγούμενο τεύχος. Έτσι, μέσα στο μήνα ξεκινά έλεγχο η 19η Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών για την τήρηση ή μη των σχετικών διατάξεων από την Ο.Φ.Α.Ε. ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και έλεγχος από την αρμόδια οικονομική εφορία.


Μετά τα παραπάνω, δεν νομίζω ότι υπάρχει διεθνομεταφορέας που να αμφισβητεί την κατάσταση και, ας ελπίσουμε, ότι δεν θα είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα. Επαναλαμβάνουμε, (γιατί κάτι ακούσαμε για επιβολή ενός ποσού - χαράτσι 5.000 ευρώ), ελπίζουμε να μην είναι ο διεθνομεταφορέας εκείνος που θα πληρώσει τις αμαρτίες εκείνων που υποτίθεται ήταν ταγμένοι να προάγουν τα συμφέροντά του.

Σχετικά με τα διόδια (μη πληρωμή τους)

Συνεχίζουν οι διάφοροι κονδυλοφόροι τις βαρύγδουπες συστάσεις τους προς τους αναγνώστες των εντύπων τους ή τους ακροατές των ραδιοφώνων τους, να μην πληρώνουν διόδια γιατί οι δρόμοι δεν είναι αυτοκινητόδρομοι, γιατί κακώς προεισπράττονται κ.ά. Επηρεασμένοι από αυτά τα δημοσιεύματα αναγνώστες του Τ&Τ μας ρωτούν αν πραγματικά μπορούν να μην πληρώνουν τα διόδια σε δρόμους υπό κατασκευή ή σε δρόμους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων.


Η απάντηση της στήλης με ευθύνη του υπογράφοντος είναι: Μην ακούτε αυτά τα σχόλια. Τα διόδια πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να καταβάλλονται, ανεξάρτητα αν θα κινηθούν διαδικασίες (δικαστικές) υποχρεωτικής είσπραξης των διοδίων, από τις κοινοπραξίες κατά εκείνων που δεν πλήρωσαν.

Τα διόδια εισπράττονται με βάση τη ΣΔΙΤ δηλαδή τη Σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία για τους αυτοκινητόδρομους έχει την έγκριση και της Ε.Ε. Πολύ περιληπτικά, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα κατασκευαστούν χρηματοδοτούνται κατά 70% από την Κοινοπραξία των τεχνικών εταιρειών, κατά 15% από το ελληνικό δημόσιο και κατά 15% από την Ε.Ε. (γι' αυτό και έχουν την έγκρισή της).

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι διάφοροι κονδυλοφόροι, είναι ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των «εργολάβων» θα εισπραχθεί μέσα σε μια περίοδο χρονική, ανεξάρτητα αν αυτή αρχίζει πριν ή μετά την παράδοση του αυτοκινητόδρομου. Και τούτο γιατί, οποτεδήποτε καλυφθεί αυτό το ποσό, τότε με βάση τα οριζόμενα στη σύμβαση τα επιπλέον εισπραττόμενα χρήματα οφείλονται πλέον στο δημόσιο για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου και άλλα έξοδα λειτουργίας.

Για τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή των αυτοκινητόδρομων με κακή συντήρηση, πάλι τα διόδια πρέπει να καταβάλλονται αφού αυτά αποσκοπούν στη συντήρησή τους.

Αν όμως, οι κατασκευαστές ή τα ΤΕΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ παραβαίνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλημμελή συντήρηση των δρόμων, τότε, οι χρήστες του δρόμου μπορούν μέσα από οργανωμένες κινητοποιήσεις να καταφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις το ύψος των οποίων θα πρέπει να αποδεικνύεται από την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν. Αυτό, είναι δύσκολο να γίνει από μεμονωμένους χρήστες του δρόμου και είναι θέμα των διαφόρων οργανώσεών τους. Που δεν υπάρχουν ή υπάρχουν μόνο και μόνο για να... υπάρχουν πρόεδροι!

Βάνδαλοι και... φυτά

Σοβαρά προβλήματα σήμανσης παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η ΠΑΘΕ καθώς σε όλο το μήκος της παρατηρούνται φαινόμενα βανδαλισμού-καταστροφής των πινακίδων, χωρίς να γίνεται η αποκατάστασή τους, ενώ σε ορισμένα σημεία δε, παρατηρείται αυθαίρετη τοποθέτηση πινακίδων ή ακόμη και αυθαίρετη παρέμβαση στις πινακίδες με την αντικατάσταση τοπωνυμίων εγκεκριμένων μελετών.


Αλλά και τα φυτά πάνω στη διαχωριστική νησίδα πνίγουν τις πινακίδες με τα τόξα σήμανσης της στροφής και σε πολλά σημεία (π.χ. 105-107 χλμ. Αθηνών - Λαμίας), δεν διακρίνονται, αν και πρόκειται για σήματα που πρέπει οι οδηγοί να τα βλέπουν έγκαιρα.

Το ένα χέρι κόβει το άλλο

Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, το ένα χέρι νίβει το άλλο, καθώς ο ένας κλάδος της οικονομίας βοηθά στην ανάπτυξη του άλλου κ.ο.κ. Όταν όμως συμβαίνει η οικονομία να πηγαίνει κατά διαόλου, όπως τώρα, τότε το ένα χέρι κόβει το άλλο.

Σταματάει η βιομηχανική παραγωγή, κόβει τη δουλειά των φορτηγών. Σταματάνε οι εξαγωγές νωπών, κόβεται η διεθνομεταφορά κ.λπ.

Δυστυχώς βιώνουμε μια δραματική πτώση της παραγωγής, αγροτικής και βιομηχανικής και μία εξίσου μεγάλη πτώση στη μεταποίηση με φυσικό επακόλουθο τη μείωση του μεταφορικού έργου. Εκατοντάδες ΦΔΧ κάθονται ή κάνουν δυο - τρία δρομολόγια τη βδομάδα (μέσα) ή ένα - δύο το μήνα (έξω), κάνοντας την κρίση να χτυπά το πετσί του μεταφορέα και να μαστίζει τον Κλάδο.

Οι επιπτώσεις σαν ντόμινο διαδέχονται η μία την άλλη με τον πιο δραματικό τρόπο: πτώση κομίστρων, επιταγές πολλών μηνών η ζούφιες, έξοδα να τρέχουν και να μην μπορούν να καλυφθούν, τόκοι να φουσκώνουν τα υπόλοιπα των δανείων και τα αυτοκίνητα να κάθονται, που είναι ό,τι χειρότερο για τον επαγγελματία αυτοκινητιστή.

Και κάτι ακόμη. Η κρίση αυτή ρίχνει και τις αξίες των αδειών. Και εδώ ισχύει ο γενικός κανόνας που διέπει την αγορά σε περιόδους κρίσεων: Όποιος πουλάει χάνει, όποιος αγοράζει κερδίζει.

Εσείς αποφασίζετε...

ΤΡΟΧΟΙ & TIR Τεύχος 250

Με πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ύλη παραδώσαμε στην κυκλοφορία το 250ο τεύχος που έχετε στα χέρια σας, έχοντας αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας αναγνωσιμότητας που πραγματοποιήθηκε στα τεύχη Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Τώρα, έχουμε σαφή γνώση των απαιτήσεών σας, ενώ αξιολογήσαμε και ιεραρχήσαμε τις προτάσεις σας για τη θεματολογία.

Αλλά και εσείς έχετε μια πρώτη εικόνα: Θα διαπιστώσετε, ότι το ΤΡΟΧΟΙ & TIR έγινε 100% ελληνικό περιοδικό με ειδήσεις για τους έλληνες αυτοκινητιστές και επαγγελματίες οδηγούς και με θέματα 100% βγαλμένα από τους ελληνικούς δρόμους και την ελληνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, παραθέτουμε τις κοινοτικές ειδήσεις που αφορούν κι εμάς, καθώς και τις εξελίξεις της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας.
Με δυο λόγια, το δικό σας περιοδικό, βιώνει μαζί σας την καθημερινότητα της ελληνικής Μεταφοράς.

PreviousNext