Τροχοί & TIR

Οι Μεταφορές εξαιρούνται από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Εξαιρούνται οι υπηρεσίες Μεταφορών από Νομοσχέδιο για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής στοχεύει στο άνοιγμα των κλειστώ
Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Εξαιρούνται οι υπηρεσίες Μεταφορών από Νομοσχέδιο για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής στοχεύει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και έχει σκοπό την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, στις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, γνωστής και σαν «Οδηγία Μπολκεστάιν».


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Τ.Τ. η λίστα των επαγγελμάτων που «ανοίγουν» είναι αυτά των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων, των μηχανικών και αρχιτεκτόνων, των εστιατορίων μέσα σε λιμάνια και αεροδρόμια, των μεσιτών, των σχολών οδήγησης, ενοικίασης αυτοκινήτων, ταχυδρομικών υπηρεσιών κ.α.


Αντίθετα στις υπηρεσίες που εξαιρούνται είναι αυτές του τομέα Μεταφορών, των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οπτικοακουστικών υπηρεσιών, τυχερών παιγνίων, υγειονομικής περίθαλψης κ.α.


Σύμφωνα εξάλλου, με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, οι ελληνικές αρχές δεν εξαρτούν την πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και την άσκησή τους από σύστημα χορήγησης άδειας, παρά μόνο αν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Το σύστημα χορήγησης άδειας δεν εισάγει διακρίσεις σε βάρος του παρόχου της υπηρεσίας.


Η ανάγκη ύπαρξης συστήματος χορήγησης άδειας δικαιολογείται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.
Ο επιδιωκόμενος στόχος (δηλαδή ο λόγος δημοσίου συμφέροντος) δεν μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικό μέτρο.
Βάσει αυτών, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, θα ορίζονται τα συστήματα άδειας που καταργούνται ως μη συμβατά με το άρθρο αυτό.


Θυμίζουμε, (διάβαζε προηγούμενο τεύχος μηνός Ιουνίου Τ.Τ.) ότι η ελληνική κυβέρνηση σε απάντηση της προς την ευρωπαϊκή επιτροπή εξηγεί με μια σειρά επιχειρημάτων τους λόγους για τους οποίους διατηρεί και επιβάλλεται να διατηρήσει το σύστημα αδειοδότησης ΦΔΧ, επικαλούμενη λόγους εθνικούς συμφέροντος, λόγους ασφάλειας και λόγους προστασίας περιβάλλοντος.

PreviousNext