Τροχοί & TIR

Το Σημείωμα του Εκδότη

Μεταφορές ώρα μηδέν Δραματική τροπή πήραν οι αγροτικές κινητοποιήσεις μετά και το κλείσιμο αρκετών παραδρόμων με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία γενικότερα και για συγκεκριμένους Κλάδους ε
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Μεταφορές ώρα μηδέν

Δραματική τροπή πήραν οι αγροτικές κινητοποιήσεις μετά και το κλείσιμο αρκετών παραδρόμων με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία γενικότερα και για συγκεκριμένους Κλάδους ειδικότερα, με τη Μεταφορά να πλήττεται περισσότερο σε μια περίοδο που έδινε τον δικό της αγώνα επιβίωσης.
Σε μια περίοδο που τα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, λεμόνια κ.ά.) θα έπρεπε να φτάνουν έγκαιρα στις αγορές του εξωτερικού, μένουν στις αποθήκες ή ταξιδεύουν αλλά με αυξημένο μεταφορικό κόστος το οποίο επωμίζεται ο μεταφορέας, ενώ ανάλογη κατάσταση γενικότερου αποκλεισμού επικρατούσε και στο εσωτερικό της χώρας, μέχρι τουλάχιστον το κλείσιμο της ύλης του περιοδικού.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες

   Καθώς το ποτήρι ξεχείλισε, ήρθαν και οι πρώτες (αναμενόμενες) αντιδράσεις. Οι επιπλοποιοί της βόρειας Ελλάδας, περισσότεροι από 300 που λάμβαναν μέρος στην έκθεσή τους, τη "Furnidec" και βούλιαξαν, δήλωσαν ότι δεν θα αποσύρουν τα δικά τους φορτηγά (ΙΧ) από το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τον αποκλεισμό των εκθετών της Agrotica που πρόκειται να διεξαχθεί 3-7 Φεβρουαρίου στο ίδιο μέρος.


Ταυτόχρονα, δεκάδες μεγαλέμποροι και χονδρέμποροι του Ρέντη, προχώρησαν σε παραγγελίες για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο που μπορούν εύκολα να φτάσουν με πλοία στον Πειραιά και από εκεί στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη που παραμένει ανοιχτή. Αυτό βέβαια, σημαίνει τεράστιες απώλειες για τους έλληνες αγρότες, αλλά και τους μεταφορείς που χάνουν εκατοντάδες δρομολόγια από την παραγωγή προς τις λαχαναγορές.


Δύσκολα θα εξελιχθούν τα πράγματα και για τους διεθνομεταφορείς, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και Θράκης που κινούνται από Βουλγαρία. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν το μένος των Βουλγάρων που και αυτοί αποκλείστηκαν με ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε την παρουσία του βούλγαρου πρωθυπουργού στον Προμαχώνα που πέτυχε έστω προσωρινά το άνοιγμα των συνόρων από το μπλόκο των αγροτών, απειλώντας ταυτόχρονα με προσφυγή κατά της Ελλάδος στο Ευρωδικαστήριο και ζητώντας αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ.


Αυτό που δεν έγινε, και θα έπρεπε να είχε γίνει, ήταν μια συνάντηση αγροτών - μεταφορέων. Για να πετύχουν οι αυτοκινητιστές την εξαίρεσή τους από τον αποκλεισμό, προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων μετά τη λήξη της απεργίας.

Θα ψήσουν αρνιά στα Τέμπη

Ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στα Τέμπη με ζητούμενο ν' ανοίξει όσο γρηγορότερα γίνεται με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για ασφαλείς διελεύσεις. Στόχος, αν και πολύ αισιόδοξος, είναι ν' ανοίξουν τα Τέμπη μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα.


Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε επίσης ότι η ανάληψη του κόστους του έργου ανήκει στον παραχωρησιούχο, σύμφωνα με τους όρους που έχουν υπογραφεί.


Αν τώρα, ο παραχωρησιούχος (κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών) καταφέρει να παραδώσει τον δρόμο ελεύθερο στην κυκλοφορία μέχρι το Πάσχα, οι αυτοκινητιστές θα ψήσουν αρνιά στην Αγία Παρασκευή. Για να κεράσουν κοψίδια τον κ. Ρέππα και τους κατασκευαστές.

Μιλήσαμε και για Ro-Ro

Ο οδικός αποκλεισμός εξαιτίας των Τεμπών έριξε και την ιδέα του κυλιόμενου αυτοκινητόδρομου, δηλαδή του τρένου νταλικών, τα γνωστά Ro-Ro (Rolling Road) ή RO-LA (Rollende Landstrasse) στα γερμανικά. Τα τρένα νταλικών με κυριότερα εκείνα της αυστριακής OKOMBI, είναι πολύ γνώριμα στους έλληνες διεθνομεταφορείς οι οποίοι τα χρησιμοποιούν συχνά, όχι βέβαια γιατί οι ευρωπαϊκοί αυτοκινητόδρομοι έπαθαν κατολίσθηση, αλλά γιατί με τα τρένα αυτά συνεχίζεται το ταξίδι, είτε στις περιοχές που δεν επιτρέπονται νυχτερινές διαβάσεις, είτε γιατί ο οδηγός κάνει την προβλεπόμενη από το νόμο ανάπαυση (pause).


Μόλις έπεσε η ιδέα και ενημερώθηκε ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αρχικά ήταν θετικός, μόνο εισιτήρια δεν κόψανε.

Οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις θεώρησαν δεδομένο ότι βρέθηκε η λύση για το πέρασμα των φορτηγών από τα Τέμπη, ενώ η θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ που ακούει στα αρχικά ΕΔΙΣΥ (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής),

δημοσιοποίησε και το σχέδιό της, σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργούσε κυλιόμενος αυτοκινητόδρομος, στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή από τον παλιό σταθμό Τεμπών μέχρι τη Ραψάνη.

Μια απόσταση 8 περίπου χιλιομέτρων, που θα διανύεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από το τρένο, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει τουλάχιστον 30 νταλίκες σε κάθε διαδρομή.


Ξεκίνησαν μάλιστα επιτόπιες μελέτες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, για να διευκολύνονται τα φορτηγά να ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα στο τρένο. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίσθηκε, ήταν προς την πλευρά του σιδηροδρομικού σταθμού Ραψάνης, όπου η παλιά γραμμή δεν φτάνει μέχρι το σταθμό. Απαιτείται κάποιο μικρό έργο, ίσως γεφύρωση, σε μήκος πενήντα περίπου μέτρων, παράλληλα της κοίτης του Πηνειού, που θα επιτρέψει στην γραμμή να επεκταθεί μέχρι το σημείο, όπου υπάρχει άφθονος χώρος για ελιγμούς φορτηγών.

Μικρή η ωφέλεια

Παράλληλα, άλλα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διερευνούσαν στο εξωτερικό τη δυνατότητα ενοικίασης ενός τρένου μεταφοράς οχημάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη το τρένο πρέπει να διαθέτει μηχανές και από τις δύο άκρες του και η φόρτωση να γίνεται ως εξής: Από τους χώρους ελιγμών στο Σ.Σ. Τεμπών και Σ. Σ. Ραψάνης, όπου θα φθάνουν τα μεγάλα οχήματα, αυτά θα μπαίνουν κατευθείαν με ράμπα στα ειδικά βαγόνια, που είναι συνεχόμενα και δεν έχουν ενδιάμεσα κενά.

Έτσι τα αυτοκίνητα, γρήγορα, το ένα πίσω από το άλλο θα καταλαμβάνουν όλο το μήκος του τρένου και η φόρτωση θα ολοκληρώνεται σε 10- 15 λεπτά.Οι οδηγοί θα μένουν στις θέσεις τους και η αποβίβαση θα γίνεται άμεσα, κατά τον ίδιο τρόπο, από την άλλη πλευρά του τρένου, με το εμπρός μέρος των αυτοκινήτων.

Στην άλλη άκρη θα αναμένουν τα οχήματα που κινούνται αντίθετα και αυτό θα γίνεται μάλλον σε 24ωρη βάση. Τα βαγόνια διαθέτουν στα πλάγια ειδικό στηθαίο, που καθοδηγεί και συγκρατεί τις ρόδες, ώστε αυτές να κινούνται ευθεία.


Αρνητικό στοιχείο του σχεδίου αυτού, είναι η μικρή ωφέλεια που παρέχει σε σχέση με το κόστος και θεωρούμε δύσκολη την υλοποίησή του, καθώς μάλιστα θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Νέες αυξήσεις διοδίων

Νέα ακριβότερα διόδια καταβάλλουν οι αυτοκινητιστές από τον περασμένο μήνα καθώς ισχύουν οι νέες αυξήσεις. Έτσι, στους σταθμούς των διοδίων Ελευσίνας και Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα, Ρίου και Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και στους παράπλευρους σταθμούς Νέας Περάμου στην είσοδο προς Κόρινθο και Αγίων Θεοδώρων και στις δύο εισόδους:

Για τα ελαφρά φορτηγά τα διόδια ανέρχονται στα 2,90 ευρώ έναντι 2,80 ευρώ σήμερα, για τα φορτηγά έως 3 άξονες στα 7,20 ευρώ έναντι 7,00 ευρώ σήμερα και για τα φορτηγά με τουλάχιστον 4 άξονες και ρυμουλκούμενα στα 10,10 ευρώ, έναντι 9,90 ευρώ σήμερα. Αυτό προκαλεί σημαντική αύξηση της κίνησης στην παλαιά Εθνική Οδό, καθώς πολλοί είναι οι οδηγοί που προτιμούν να χάσουν μισή ώρα επιπλέον από τον χρόνο τους και να κινηθούν προς Αίγιο μέσω παλαιάς Εθνικής Οδού από το να πληρώνουν το αντίτιμο των διοδίων στο Ρίο.

Η αυξημένη κίνηση παρατηρείται κυρίως τις Παρασκευές το βράδυ αλλά και το Σάββατο το πρωί, καθώς τότε οι περισσότεροι οδηγοί κινούνται προς Αθήνα. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η κίνηση στα φορτηγά που κινούνται στην παλαιά Εθνική Οδό, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός τόσο μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου.


Αυξήσεις όμως έχουμε και στη γέφυρα όπου τα διόδια καθορίστηκαν για φορτηγά 2 αξόνων από 18,00 σε 18,30 ευρώ, για 3 αξόνων από 29,20 σε 29,80 ευρώ, για τα φορτηγά με 4 άξονες και πάνω παραμένει στα 39,20 ευρώ. Για λεωφορεία έως 20 θέσεων από 27 σε 27,50 ευρώ, από 20 έως 40 θέσεων αυξάνονται από 38 σε 38,50 ευρώ και για άνω των 40 θέσεων από 59 σε 59 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις περίπου 5% θα ακολουθήσουν και στα υπόλοιπα διόδια της χώρας.

Eco Drive

Μια σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε Επαγγελματίες Οδηγούς και Ιδιοκτήτες Φορτηγών Αυτοκινήτων θα πραγματοποιήσει μέσα στο χρόνο η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον της για Οικονομική και Ασφαλή οδήγηση, αλλά και τον σεβασμό της προς το Περιβάλλον.


Όπως είναι γνωστό, τα αυτοκίνητα είναι μέρος του προβλήματος που λέγεται ρύπανση και οι συμμετέχοντες στη λύση, επιτελούν το καθήκον τους προς το κοινωνικό σύνολο και βέβαια, προς το Περιβάλλον.
Η μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων, καθώς και η αποφυγή εμπλοκής σε ατύχημα είναι τα θέματα του 1ου Σεμιναρίου που διοργανώνει η εταιρεία στις εγκαταστάσεις της στην Ιερά Οδό αριθμός 96, οι οποίες περιλαμβάνουν αμφιθέατρο με πλήρη εξοπλισμό, αίθουσα τεχνικής εκπαίδευσης και, φυσικά, φορτηγά αυτοκίνητα για εμπέδωση της θεωρίας.


Βασικός εισηγητής θα είναι ο Μανώλης Αγριμανάκης, εκδότης του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR και μέλος των Διεθνών Οργανισμών Κρίσεως των Φορτηγών και των Βαν, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε αρκετές ανάλογες εκδηλώσεις.

Παράλληλα, μηχανολόγοι - μηχανικοί της εταιρείας θα αναλύσουν με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία των συστημάτων εκείνων που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης με τη συνεργασία του οδηγού που έχει αποκτήσει την ανάλογη γνώση.

Το σεμινάριο, διάρκειας μίας ημέρας (Σάββατο ή Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί 17 και 18 Απριλίου 2010 (βλέπε σχετική ανακοίνωση στη σελίδα 29 στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί).

Κυβερνητικό Δούναι και Λαβείν

Με σημαντικές απώλειες για την αγορά των επαγγελματικών αυτοκινήτων κάθε κατηγορίας βάρους έκλεισε το 2009, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2008), όπως μπορείτε να δείτε στους σχετικούς πίνακες (σελ. 42-43 στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί)
Έμποροι, εισαγωγείς, αντιπρόσωποι περιμένουν την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης που θα αναθερμάνει την αγορά, καθώς είναι διάχυτες οι πληροφορίες περί επικείμενης αναγγελίας μέτρων.


Μέτρα που θα δίνουν και θα παίρνουν. Θα δίνουν ελαφρύνσεις για την αγορά του αυτοκινήτου κατά την εισαγωγή του και θα παίρνουν με αύξηση της φορολογίας των καυσίμων βενζίνης και πετρελαίου. Ειδικά το ντήζελ, θα ξεπεράσει αρκετά τη βενζίνη, αφού θα πρέπει να φτάσει τον μέσο όρο των τιμών των χωρών της Ε.Ε. ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στον τομέα των μεταφορών. Είναι μία αρχή της Ε.Ε., η οποία έχει βάση, αλλά για τις μεταφορές στο κέντρο και περί το κέντρο της Ε.Ε. όχι όμως και για τα απομακρυσμένα κράτη, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Ιδιαίτερα μάλιστα η χώρα μας, όπου το κόστος προσέγγισης των αγορών της Ε.Ε. είναι δυσανάλογα υψηλό για τα ελληνικά φορτηγά και για τις ελληνικές μεταφορές γενικότερα. Με άλλο κόστος προσεγγίζει ο Γάλλος τη Γερμανία και με άλλο ο Πορτογάλος ή ο Έλληνας.


Όπως, πάντως, κι αν διαμορφωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της αγοράς του αυτοκινήτου, η ωφέλεια θα είναι περιορισμένη ιδιαίτερα για τα βαρέα φορτηγά η αγορά των οποίων εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη μεταφορικού έργου. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, το μεταφορικό έργο είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την πορεία της Οικονομίας.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι να εξαγγελθούν τα όποια μέτρα. Γιατί, η διοχέτευση πληροφοριών για ελαφρύνσεις στοπάρει τελείως την αγορά, αφού ο υποψήφιος αγοραστής παραμένει -και δικαιολογημένα- σε αναμονή.

Ευσεβείς πόθοι

Μάθαμε ότι γνωστός βιομήχανος και μεγαλοεπιχειρηματίας κάνει προτάσεις για να σώσει την ΕΛΒΟ από την αναδουλειά και την κατάρρευσή της. Ταυτόχρονα μάλιστα, θέλει να απαλλάξει και το δημόσιο από... περιττά έξοδα και προτείνει τον εκσυγχρονισμό όλων των οχημάτων Steyr των Ενόπλων Δυνάμεων. Με κόστος περί τα 50.000 ευρώ για κάθε ανακατασκευαζόμενο φορτηγό. Αν βάλει, όπως έχει επιβάλει η κυβέρνηση για τα κρατικά οχήματα, κινητήρα Euro 5, το κόστος δικαιολογείται, αφού για να πάρει τη θέση ενός Euro 2, πέραν του κόστους του νέου κινητήρα, η μετατροπή θα είναι εκτεταμένη με μηχανολογικές επεμβάσεις στο σασσί, διαφορετικά, δεν κάθεται με τίποτα ο Euro 5 στη θέση του Euro 2. Αυτό όμως που δεν αναφέρθηκε, είναι ότι τα διαξονικά αυτά φορτηγά, έστω και με τις οριζόμενες στρατιωτικές προδιαγραφές, κατακαίνουργια, δεν θα ξεπερνούσαν τα 65.000 ευρώ το κομμάτι, σε περίπτωση μαζικής προμήθειας.


Φάνηκε δηλαδή, ότι ο επιχειρηματίας προσπαθεί να περάσει μια πρόταση στην οποία παίζει μπάλα μόνος του, ενώ, αν προκηρυχθεί διαγωνισμός, που μάλιστα, θα είναι και διεθνής, τότε χάνει την μπάλα. Πιο φρόνιμο κατά την γνώμη μας, θα ήταν η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια των πλαισίων και η αμαξοποίησή τους να γίνει στην ΕΛΒΟ. Και με την προϋπόθεση πάντα, ότι το συνολικό κόστος, δεν θα ξεπερνάει εκείνο του έτοιμου προϊόντος.

«Φούντο» η ΟΦΑΕ

Ο Κενανίδης ανήγγειλε την κατάρρευση της Ομοσπονδίας λίγο πριν εκδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών - ελεγκτών.


«Φταίει η υπηρεσία σας» λέει τώρα ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης αναγγέλλοντας προς το Υπ. Οικονομικών την κατάρρευση της Ομοσπονδίας, λίγες μόνο ημέρες πριν η ειδική υπηρεσία ελέγχων του Υπ. Οικονομικών εκδόσει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε μετά από καταγγελία για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων προερχομένων από τα TIR.


Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Κενανίδης δηλώνει ότι η ΟΦΑΕ «αδυνατεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του έτους 2010» και «αδυνατεί να καταθέσει το προβλεπόμενο ποσό για το αποθεματικό». Ταυτόχρονα, αναγκάζεται να ομολογήσει ότι το έλλειμμα ξεπέρασε τα 500.000 ευρώ. Ακόμη, όμως, ο κ. Κενανίδης επιχειρεί να καλύψει τις δαπάνες και τα έξοδα ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτά είναι απαραίτητα και δεν επιδέχονται περικοπές. Αναφέρει συγκεκριμένα:


«Η περικοπή των λειτουργικών μας δαπανών είναι αδύνατη λόγω της ανελαστικότητας της φύσης τους και της ανάγκης να εξακολουθεί η ΟΦΑΕ να λειτουργεί καθημερινά και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους έλληνες αυτοκινητιστές και τη διεθνή οδική μεταφορά». Λέει δηλαδή ο κ. Κενανίδης ότι η διαμονή προσώπων και του ιδίου σε πολυτελή ξενοδοχεία είναι δαπάνες που δεν μπορούν να περικοπούν.

Εδώ σίγουρα ο κ. Κενανίδης απευθύνεται σε... εξωγήινους διεθνομεταφορείς που μόλις ήρθαν από τον Άρη. Γιατί αυτοί που ζούνε στην Ελλάδα, όχι «υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» δεν έχουν από την ΟΦΑΕ, αλλά ούτε την παραμικρή επικοινωνία, ούτε μια στοιχειώδη πληροφόρηση για τα καθημερινά τους προβλήματα.


Ρωτάμε αλήθεια, τι είδους «υψηλές υπηρεσίες» προσέφερε στους αυτοκινητιστές, πέρα από το να τους πωλεί τα δελτία TIR και τις εγγυήσεις;
Εφόσον μειώνονται -και πραγματικά μειώνονται- οι πωλήσεις των TIR γιατί αυξάνονται τα έξοδα λειτουργίας της ΟΦΑΕ;


Γιατί χρήματα ξοδεύονται από τα TIR και για τη λειτουργία της ΟΦΑΕ και για έξοδα του προσωπικού της, όταν μάλιστα υπάρχει και ειδική για το λόγο αυτό σύσταση της IRU προς την ΟΦΑΕ με δεδομένο ότι ο κανονισμός ρητά διαχωρίζει τη διαχείριση των TIR από τη λειτουργία της Ομοσπονδίας ως σωματείο αυτοκινητιστών.


Γιατί κατηγορείτε κ. Κενανίδη το Υπ. Οικονομικών ότι δεν σας επέτρεψε παραπέρα αύξηση της τιμής του TIR (σε βάρος των Ελλήνων αυτοκινητιστών) και ταυτόχρονα επιμελώς αποκρύπτετε το γεγονός των απαιτήσεων που έχουν 10 χώρες για δελτία TIR που εκδόθηκαν από την ΟΦΑΕ;


Και πώς συμβαίνει άραγε, ο ισολογισμός του 2009 να είναι ισοσκελισμένος και ξαφνικά να μην μπορείτε να ισοσκελίσετε τον τρέχοντα (του 2010) και να ανακαλύπτετε έλλειμμα 500.000 ευρώ;


Θα μας απαντήσετε ή θα περιμένουμε το πόρισμα των επιθεωρητών;

Ακριβώς ένα χρόνο πριν...

Αξίζει όμως να θυμίσουμε, τι γράψαμε σ' αυτήν εδώ την στήλη, ακριβώς έναν χρόνο πριν, δηλαδή στο τεύχος Φεβρουαρίου 2009, τότε που προβλέψαμε την κατάρρευση της Ο.Φ.Α.Ε. αναδημοσιεύουμε το σχετικό κείμενο από το σημείωμα του Εκδότη του τεύχους του Τ&Τ, Νο 250 - Φεβρουάριος 2009, όχι για την απόλυτη επιβεβαίωσή μας, αλλά γιατί διατηρεί την αξία του: ...«Όμως, οι αμοιβές του Δ.Σ. γίνονται προκλητικές όχι τόσο για το ύψος τους, αλλά γιατί η Ο.Φ.Α.Ε. διανύει τη χειρότερη περίοδο από την ίδρυσή της, βρίσκεται, κυριολεκτικά, ένα βήμα πριν από την κατάρρευσή της, έτοιμη να τινάξει στον αέρα το σύστημα TIR εξαιτίας της μη προσαρμογής της στα διεθνώς οριζόμενα για τη λειτουργία του συστήματος TIR.

Οι παραλείψεις αυτής, αλλά και των προηγουμένων διοικήσεων, η αδυναμία υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ο.Φ.Α.Ε. Απέναντι στην IRU (που είναι ο επικεφαλής εγγυοδοτικός οργανισμός) και -κυρίως- η αδυναμία της να εξοφλεί τις υποχρεώσεις της (ανέρχονται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) από απαιτήσεις για δελτία TIR που εκδόθηκαν από την Ο.Φ.Α.Ε. και τα οποία 15 εκατ. διεκδικούν τώρα περί τα δέκα κράτη, οδηγούν δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευσή της, παρά τα υπάρχοντα λίγα -συγκριτικά με τα χρέη- αποθέματα».

«Και ντοκουμέντα»

Τα παραπάνω γράφτηκαν ένα χρόνο πριν και αυτό που άλλαξε, είναι ότι όχι μόνο εξαφανίστηκαν τα (τότε) λίγα έστω αποθέματα, αλλά δημιουργήθηκε και έλλειμμα 500.000 ευρώ, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος ομολογεί.
Ενώ όμως ο πρόεδρος (ακόμη) της Ο.Φ.Α.Ε. ανακοίνωσε επίσημα ότι το ταμείον είναι μείον, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Ταμείο άλλου πρωτοκλασάτου σωματείου στο οποίο εισέρευσε άφθονο, ζεστό χρήμα και είναι συν. Χρήμα περισσευούμενο αλλά πολύ έξυπνα και σωστά τακτοποιημένο λογιστικά. Όπως τουλάχιστον πιστεύουν οι έχοντες την ευθύνη. Γιατί, κάποιοι άλλοι (φυσικά, συνδικαλιστές), δεν συμφωνούν. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι έχουν στα χέρια τους ντοκουμέντα και «κρυμμένα μυστικά», όπως τραγουδούσε η αξέχαστη Σωτηρία θα επανέλθουμε. Ως τότε,

Καλό δρόμο σε όλους

Στο ίδιο τεύχος #262

PreviousNext