Τροχοί & TIR

Νέες ποινές για παραβάσεις

Υποχρεωτικά με Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους. Αυτό προβλέπεται από το νόμο 3897/10, σύμφωνα με τον οποίο «Οι ιδιοκτήτες οχημάτων κάθε κατ
Κυριακή 26/02/2012 - 22:27
Κοινοποίηση στα Social Media


Υποχρεωτικά με Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους. Αυτό προβλέπεται από το νόμο 3897/10, σύμφωνα με τον οποίο «Οι ιδιοκτήτες οχημάτων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να ασφαλίσουν αυτό, υποχρεούνται να έχουν εφοδιαστεί με ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου όταν αυτό απαιτείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ειδικά όταν το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου χρησιμοποιείται για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου τότε το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και μόνο για τους σκοπούς της έκδοσης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα ισχύει για δύο (2) μήνες επιπλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας ισχύος του».

Στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Φεβρουαρίου δημοσιεύονται οι νέες ποινές για το Εκπρόθεσμο ΚΤΕΟ, οι Εκπτώσεις που προβλέπονται, η αφαίρεση πινακίδων και η καταβολή του προστίμου, οι παραβάσεις των ωραρίων, η περίπτωση χρηματικού προστίμου αντί ποινών και τα ωράρια στις ΣΕΚΑΜ και τα μέλη Επιτροπής.

Εκπρόθεσμο ΚΤΕΟ

Με πρόσθετο ειδικό τέλος θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες που φέρνουν το όχημά τους εκπρόθεσμα για ΚΤΕΟ.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «ανεξάρτητα από την επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 86 του Κ.Ο.Κ., όποιος προσκομίζει εκπρόθεσμα σε Κ.Τ.Ε.Ο. το όχημά του για αρχικό ή επαναληπτικό έλεγχο, επιπλέον από το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις τέλος διενέργειας του ελέγχου, υπόκειται και στην καταβολή πρόσθετου ειδικού τέλους.

Το πρόσθετο αυτό τέλος δεν υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), αποτελεί έσοδο του Δημοσίου και ισούται:


α. Με το πενήντα τοις εκατό (50%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για αρχικό έλεγχο, μέχρι τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες.
β. Με το εκατό τοις εκατό (100%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για αρχικό έλεγχο, πέραν των τριάντα (30) ημερών και μέχρι των έξι (6) μηνών.
γ. Με το διακόσια τοις εκατό (200%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για αρχικό έλεγχο, πέραν των έξι (6) μηνών.
δ. Με το εκατό τοις εκατό (100%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας επαναληπτικού ελέγχου, όταν το όχημα προσκομίζεται εκπρόθεσμα για επαναληπτικό έλεγχο.
ε. Με το πενήντα τοις εκατό (50%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο το όχημα υποχρεούται να υποβληθεί αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο και προσκομίζεται εκπρόθεσμα μέχρι τους έξι (6) μήνες.
στ. Με το εκατό τοις εκατό (100%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος όπου το όχημα υποχρεούται να υποβληθεί αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο και προσκομίζεται εκπρόθεσμα πέραν των έξι (6) μηνών και μέχρι των δώδεκα (12) μηνών.
ζ. Με το διακόσια τοις εκατό (200%) του καταβαλλόμενου για την κατηγορία του οχήματος τέλους διενέργειας αρχικού ελέγχου, μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος όπου το όχημα υποχρεούται να υποβληθεί αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο και προσκομίζεται εκπρόθεσμα πέραν των δώδεκα (12) μηνών».

Εκπτώσεις

Στον καταλαμβανόμενο επ' αυτοφώρω, να διαπράττει παραβάσεις για τις οποίες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, βεβαιώνεται από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο για καθεμία από αυτές. Σε περιπτώσεις συγκρότησης μικτών συνεργείων για τη διαπίστωση συγκεκριμένων παραβάσεων, την ποινή του προστίμου επιβάλλει το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο.
Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών, που αρχίζει από την επίδοση της βεβαίωσης στην Αρχή, στην οποία ανήκει το ανωτέρω όργανο, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σχετική βεβαίωση παράβασης, προκειμένου να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.
Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν απορριφθούν, επικυρώνεται το διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο της Αρχής και καταβάλλεται κατά το ήμισυ μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης.

Αφαίρεση πινακίδων ή καταβολή του προστίμου

«Στις περιπτώσεις που η παράβαση επισύρει την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του, αποτελεί η επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος.
Η καταλογιστική πράξη επιβολής του προστίμου επέχει θέση στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα επτά (7) ημερών. Απαγορεύεται η έξοδος από τη Χώρα των οχημάτων, των οποίων έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας. Τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, αφού εξοφληθεί το πρόστιμο. Εάν πρόκειται για αλλοδαπό όχημα και δεν καταβληθεί το πρόστιμο εντός της ίδιας ημέρας, αντίγραφο της καταλογιστικής πράξης αποστέλλεται από το Μ.Κ.Ε. σε όλα τα Τελωνεία, τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές εισόδου και εξόδου από τη Χώρα, ώστε να μην επιτραπεί η έξοδος του οχήματος έως ότου καταβληθεί το πρόστιμο. Η έξοδος του οχήματος επιτρέπεται αφού προσκομιστεί στις Τελωνειακές ή Λιμενικές Αρχές το αποδεικτικό καταβολής του προστίμου και παραληφθούν τα στοιχεία κυκλοφορίας που είχαν αφαιρεθεί. Η άσκηση προσφυγής κατά της πράξης επιβολής προστίμου, ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της.
Η διάταξη αυτής της παραγράφου έχει εφαρμογή και για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα ελέγχου».

Παραβάσεις Ωραρίων

Βαρύτατες γίνονται οι κυρώσεις για θέματα παραβίασης ωραρίων, καθώς επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
α. Στον οδηγό, διοικητικό πρόστιμο από εκατό (100) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια οδήγησης για χρονικό διάστημα από έναν (1) έως τρεις (3) μήνες.
β. Στη μεταφορική επιχείρηση, διοικητικό πρόστιμο από τετρακόσια (400) ευρώ μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος από δέκα (10) ημέρες έως έξι (6) μήνες.
γ. Στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, διοικητικό πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για χρονικό διάστημα από έναν (1) μέχρι τρεις (3) μήνες.

Χρηματικά πρόστιμα, αντί ποινών

Ωστόσο, σε ισχύ είναι ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης (3904/10), ο οποίος έφερε ορισμένες αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση του πολίτη, με πιο χειροπιαστή μεταβολή για τους περισσότερους, τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όλες όσες είναι σε βαθμό πλημμελήματος τιμωρούνται ως πταίσματα, που επισύρουν κυρίως χρηματικά πρόστιμα μέχρι 3.000 ευρώ, εκτός των διοικητικών, αν προβλέπονται.
Εξαιρούνται μόνο τέσσερις περιπτώσεις, που παραμένουν ως έχουν, δηλαδή πλημμελήματα και είναι τα εξής: Κατάληψη οδοστρώματος (έχει σημασία για τις αγροτικές κινητοποιήσεις), εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος κλπ., παραποίηση στοιχείων αυτοκινήτου (πλαισίου, κινητήρα κλπ.) και πλαστή ή παραποιημένη άδεια οδήγησης. Για παράδειγμα, παύουν πλέον οι συλλήψεις και η παραπομπή στο αυτόφωρο, μεθυσμένων οδηγών. Το θέμα θα αντιμετωπίζεται με χρηματικά πρόστιμα. Σε πρώτη ανάγνωση, οι νέες διατάξεις του νόμου ενισχύουν το δημόσιο ταμείο.
Ο νόμος 3904/10 δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς πολλών ποινών, δίνει περισσότερες δυνατότητες μετατροπής των ποινών στο δικαστήριο και σε άλλες περιπτώσεις επιβάλλει υποχρεωτικά τη μετατροπή των ποινών φυλάκισης. Από τη μια πλευρά φαίνεται η λογική να πάει λιγότερος κόσμος στη φυλακή, δίνοντας τη δυνατότητα εξαγοράς και αναστολών εκτέλεσης των ποινών και από την άλλη, με την αύξηση των προστίμων και των εξαγορών, φέρνει χρήματα στο κράτος, που τα ψάχνει διακαώς.

Ωράρια εξετάσεων στις ΣΕΚΑΜ και μέλη Επιτροπής

Η θεωρητική εξέταση διενεργείται είτε εντός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών είτε μετά το πέρας ωραρίου λειτουργίας αυτών, καθώς και κατά τις ημέρες αργιών με σκοπό τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Η θεωρητική εξέταση διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο υπαλλήλους της οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ή Δημοσίου Κ.Τ.Ε.Ο. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ανήκουν τουλάχιστον στην κατηγορία ΔΕ (εφόσον έχουν απολυτήριο Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή ισότιμης σχολής) από τους οποίους ο ένας, τουλάχιστον, τεχνικός. Στην επιτροπή συμμετέχει και γραμματέας, ο οποίος πρέπει να είναι υπάλληλος της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Τα μέλη της επιτροπής και ο γραμματέας με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση του οικείου Νομάρχη.

PreviousNext