Απαραίτητο μηχανικό εξάρτημα για όλα τα οχήματα που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα είναι ο δυναμολήπτης, ένα δεύτερο μικρό σύστημα μετάδοσης της ισχύος από το κύριο σύστημα μετάδοσης που είναι το κιβώτιο, με σκοπό να μας δώσει ισχύ για άλλες έξτρα λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει το όχημα ανάλογα με την υπερκατασκευή και την αποστολή του.

Λέγονται δυναμολήπτες ή PTO από τα αρχικά των λέξεων Power Take Off, αν και η συνηθέστερη ονομασία στη γλώσσα των συνεργείων και των αυτοκινητιστών είναι «σασμανάκια» και πολύ σωστά αφού πρόκειται για ένα μικρό δεύτερο σασμάν. Με την ονομασία αυτή, οι αυτοκινητιστές αναφέρονται στο PTO που παίρνει κίνηση από το κιβώτιο των ταχυτήτων και εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι δυναμολήπτες ανάλογα με τις απαιτήσεις των διαφόρων υπερκατασκευών (μπετονιέρες, ανατρεπόμενες κιβωτάμαξες, απορριμματοφόρα, γερανοί, αντλίες μπετού, πυροσβεστικές αντλίες κ.α.) παίρνουν κίνηση είτε από την έξοδο του κιβωτίου, είτε απευθείας από τον κινητήρα.

Διαβάστε στο τεύχος Νοεμβρίου που κυκλοφορεί τη σημασία του καλού συστήματος μετάδοσης, την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις.